MFE lansează în consultare publică trei apeluri de proiecte pentru sprijinirea românilor din diaspora

Ministerul Fondurilor Europene (MFE), prin Autoritatea de Management a Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), supune consultării publice documentele necesare pentru lansarea a trei apeluri de proiecte pentru sprijinirea românilor din diaspora, informează un comunicat de presă al MFE, remis joi.

Potrivit sursei citate, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, explică faptul că cele trei proiecte care vizează românii din diaspora sunt „Formare profesională continuă pentru angajați”, „Români antreprenori în Europa” și „Prevenirea și corectarea fenomenului de părăsire timpurie a școlii”.

„Vom lansa trei apeluri prin care dorim să se le oferim sprijin românilor care muncesc în afara țării, pe trei căi distincte. O dată, prin cursuri de formare profesională continuă care au menirea să îi ajute să se adapteze, mai repede și mai bine, specificităților culturii și economiei statelor de rezidență. Apoi, îi vom sprijini financiar pe românii care vor să se lanseze în antreprenoriat, în afara țării și nu îi uităm nici pe care și-au lăsat aici familiile. Am gândit un program de tipul ‘școală după școală’ pentru copii școlari și preșcolari care au cel puțin un părinte plecat în străinătate’, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Eugen Teodorovici punctează, totodată, faptul că statul român are „obligația legală” de a folosi fondurile europene care revin României și pentru românii din afara granițelor.

„Sunt milioane de români care trăiesc în afara granițelor țării. Mulți au devenit cetățeni ai altor state, însă naționalitatea va rămâne pentru totdeauna parte a identității lor. Vor rămâne români pentru tot restul vieții, iar statul român are obligația legală și morală să guverneze și în numele lor. Pe cale de consecință, fondurile europene de care beneficiază România sunt destinate inclusiv românilor din diaspora”, mai spune Teodorovici în comunicatul de presă.

Astfel, în cadrul viitorului apel „Formare profesională continuă pentru angajați”, va fi acordat sprijin pentru participarea la cursuri de formare profesională continuă în vederea obținerii unei calificări sau pentru creșterea nivelului de calificare, inclusiv asigurarea costurilor de transport, hrană pe durata desfășurării formării, dar și stimulente menite să îmbunătățească participarea eficientă a acestora.

Prin intermediul apelului „Români antreprenori în Europa” vor fi finanțate proiecte care vor sprijini activități de asistență pentru ca românii care trăiesc în afara țării să înceapă o afacere pe cont propriu.

În același timp, în cadrul apelului „Prevenirea și corectarea fenomenului de părăsire timpurie a școlii” vor fi sprijinite, în primul rând, activități de tipul ‘școală după școală’ (în special cursuri de alfabetizare și de formare a abilităților numerice etc.), dar și furnizarea de programe flexibile de educație de tip ‘a doua șansă’, care urmăresc dobândirea competențelor de bază și dezvoltarea abilităților personale pentru cei care părăsesc timpuriu sau abandonează școala. Copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate trebuie să reprezinte minimum 50% din totalul grupului țintă asumat la nivel de proiect.

Ghidurile supuse consultării publice au fost elaborate în colaborare cu Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

Potrivit comunicatului de presă, Ministerul Fondurilor Europene așteaptă propuneri și sugestii pe marginea documentelor lansate în consultare publică până la data de 10 februarie 2015, ora 12.00, la adresa de e-mail: consultareGSCS@fonduri-ue.ro. Documentele menționate sunt publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.