Debitele râurilor vor fi în creștere, în general, în următoarele 24 de ore, inclusiv debitul Dunării la intrarea în țară, informează sâmbătă Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor /INHGA/.
‘Debitele vor fi în creștere din cauza efectului combinat al precipitațiilor în curs, celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluției formațiunilor de gheață și propagării, exceptând râurile din bazinele: Someșul Mare, Siret, Prut, Vedea, bazinele superioare ale Mureșului și Oltului și cele din Dobrogea, unde vor fi staționare. Din cauza precipitațiilor lichide însemnate cantitativ prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării se pot produce pe unele râuri mici din Banat și Oltenia creșteri mai însemnate de niveluri și debite cu posibile depășiri ale cotelor de atenție’, se arată într-o informare hidrologică valabilă în perioada 24-25 ianuarie.
Conform INHGA, ca urmare a deversărilor controlate din acumularea Călinești nivelul se va menține peste cota de atenție, cu 5-10 cm, pe râul Tur la stația hidrometrică Călinești Oaș. Sunt posibile creșteri artificiale de niveluri pe unele sectoare de râu din centrul și estul țării datorită evoluției formațiunilor de gheață, mai ales datorită aglomerărilor de ghețuri și sloiurilor care se pot forma ca urmare a dislocării și ruperii podurilor de gheață existente.
Potrivit hidrologilor, formațiunile de gheață (gheață la maluri, pod de gheață) vor fi în diminuare și restrângere pe majoritatea râurilor. Se vor menține aglomerările de ghețuri formate anterior pe râul Bistrița, amonte de acumularea Izvorul Muntelui.
INHGA precizează că se menține în vigoare atenționarea hidrologică numărul 4, din 23 ianuarie 2015.
În ceea ce privește Dunărea, debitul la intrarea în țară, secțiunea Baziaș, va fi în creștere (8600 m3/s). De asemenea, pe tot sectorul aval de Porțile de Fier debitele vor în creștere.