Kristalina Gheorghieva susține că nu a auzit nimic despre o separare a Bulgariei de România în cadrul monitorizării prin MCV

Vicepreședinta Comisiei Europene, Kristalina Gheorghieva, a declarat vineri, la Bruxelles, că nu a auzit pe nimeni vorbind despre o separare a Bulgariei de România în cadrul monitorizării prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) și a precizat că este mai important ce se întâmplă în țară decât raportul care va fi prezentat la 28 ianuarie de executivul comunitar, relatează BTA.

‘Istoria arată că schimbările pozitive sunt posibile. Să nu ne uităm spre vecinii noștri ci să încercăm să facem lucrurile cum trebuie în țara noastră’, a spus Gheorghieva în cadrul unui briefing cu corespondenții bulgari de la Bruxelles.

Cu acest prilej, ea a mai afirmat că proiectul gazoductului South Stream nu reprezintă singura oportunitate pentru Bulgaria și nici singura sa problemă.

Kristalina Gheorghieva a spus că decizia de a renunța la proiect aparține Rusiei. ‘Trebuie să analizăm impactul și oportunitățile pentru diversificarea aprovizionării cu gaze. Opțiunile pe care Rusia le-a oferit trebuie analizate atent’, a spus ea.

‘Când o ușă se închide, alta se deschide și Bulgaria se poate folosi de oportunitățile pentru fonduri UE, care nu sunt nesemnficative, pentru a construi interconectoare cu sistemele de furnizare a gazului din țările vecine, dar și de planul Juncker și alte soluții care pot genera locuri de muncă și investiții’, a mai spus vicepreședinta CE pentru buget.

Comentând ideea construcției unui nod zonal pentru aprovizionarea cu gaze în Bulgaria, Gheorghieva a spus că aceasta s-ar putea înscrie în strategia UE pentru crearea unei uniuni a energiei. ‘Pentru a crea un nod de aprovizionare, ai nevoie de furnizori și de destinatari’, a precizat ea.

Vicepreședinta CE a mai spus că intenția declarată a Rusiei de a ocoli Ucraina în aprovizionarea cu gaz a Europei ridică mai multe întrebări, dintre care una ar fi cum va reuși Kievul să-și asigure aprovizionarea.