Ucraina riscă să se prăbușească dacă nu primește rapid un ajutor masiv, avertizează Barroso
Ucraina are nevoie urgentă de un sprijin financiar masiv, altfel s-ar putea confrunta cu o catastrofă economică din cauza conflictului armat din estul separatist prorus ce escaladează din nou, au avertizat vineri la Forumul Economic de la Davos responsabili politici citați de AFP.
Ideea a fost susținută și de fostul președinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a avertizat că Ucraina ‘riscă să se prăbușească dacă nu primește cât mai repede un ajutor masiv’. În opinia sa, ‘comunitatea internațională nu acordă Ucrainei atenția de care această țară are nevoie în acest moment’.
‘Ucraina nu face față asaltului militar și financiar’, a subliniat la rândul său miliardarul american George Soros. Acesta consideră că președintele rus Vladimir Putin are un ‘proiect precis pentru destabilizarea și distrugerea Ucrainei’.
‘Istoria va judeca Occidentul în funcție de ce a făcut în anul 2015 pentru Ucraina, nu în funcție de ce s-a făcut împotriva Rusiei’, a apreciat la rândul său Larry Summers, fostul consilier al președintelui Barack Obama.
Responsabilii ucraineni prezenți la Forum au vorbit despre planurile inițiate recent sau avute în vedere de guvernul de la Kiev pentru combaterea corupției și îmbunătățirea climatului pentru afaceri, dar personalitățile occidentale prezente au primit aceste declarații cu prudență.
‘Toate intențiile dumneavoastră sunt bune (…), însă anunțarea unui lucru este ceva, iar aplicarea lui este altceva’, a remarcat Barroso, amintind de îndelungata istorie a relațiilor cu președinții ucraineni care au făcut promisiuni pe care nu le-au respectat.
Aceste declarații au stârnit dispute între ucrainenii prezenți la eveniment. Astfel, în timp ce Olexandr Iaroslavski (aflat în topul celor 15 ucraineni cei mai bogați) l-a aprobat pe Barroso afirmând că guvernul de la Kiev nu face nimic pentru mediul de afaceri, fostul director al reprezentanței Microsoft în Ucraina, Dmitro Cimkiv (în prezent responsabil al Administrației prezidențiale de la Kiev însărcinat cu procesul de reformă) a apreciat că o astfel de acuzație este injustă. ‘Comunitatea internațională (…) ne cere să alergăm la un maraton la fel de repede ca la un sprint, fără să țină cont de faptul că sângerăm pe plan financiar și militar’, a răspuns acesta criticilor exprimate.
Venită la Forumul Economic Mondial de la Davos pentru a pleda cauza țării sale, ministrul ucrainean al finanțelor, Natalie Jaresko, a subliniat costul exorbitant al războiului împotriva separatiștilor proruși, care este cuprins între 5 și 7 milioane de dolari pe zi. Ea negociează în prezent cu Fondul Monetar Internațional un nou program de ajutor financiar și a confirmat recent posibilitatea unei reeșalonări a datoriei Ucrainei.
Această țară a primit deja 5 miliarde de dolari dintr-un ajutor financiar de 27 de miliarde, dar suma, deși considerabilă, este de departe insuficientă pentru o economie ce trebuie să susțină un război.