Spectacolul „Solitaritate”, creat de Gianina Carbunariu la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, va fi prezentat pe scena Teatrului Național al Comunității Franceze – Theatre National de la Communaute Francaise de Belgique din Bruxelles în perioada 28-31 ianuarie, anunță Institutul Cultural Român (ICR) Bruxelles.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, evenimentul se va desfășura în parteneriat cu Teatrul Național Bruxelles, în cadrul proiectului European „Cities on stage”, derulat cu fonduri europene din programul Cultura al UE (2011-2016).
„Cu o poetică proprie și o voce regizoral-dramaturgică puternică în peisajul autohton, Gianina Cărbunariu a conceput spectacolul Solitaritate pornind de la realitatea concretă a României contemporane. Cele cinci tablouri care se succed pe scenă surprind instantanee dintr-o țară în permanentă tranziție, captivă între un trecut neînțeles și un viitor incert sau idealizat”, menționează sursa citată.
Potrivit Institutului Cultural Român (ICR), spectacolul „Solitaritate” a fost prezentat, la început de an, cu sprijinul ICR, și la un alt importante teatru european — Teatro de la Abadia din Madrid unde au avut loc două spectacole, în 23 și 24 ianuarie.
„Solitaritate” a fost prezentat la Madrid cu supratitrare în engleză și spaniolă, iar la Bruxelles în limba română, cu supratitrare în limbile engleză și franceză.
Spectacolul „Solitaritate” a fost prezentat în secțiunea oficială a Festivalului de la Avignon din 2014, fiind nominalizat de presa de specialitate ca unul dintre spectacolele emblematice ale ediției 2014, care a celebrat democrația și diversitatea.
Decorul spectacolului este creat de Andu Dumitrescu, coregrafia este semnată de Florin Fieroiu; muzica de Bogdan Burlăcianu; costumele de Andrei Dinu. Din distribuție fac parte actorii Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coșuleț, Diana Fufezan.
Considerată de critica de specialitate drept „copilul teribil al dramaturgiei contemporane românești”, Gianina Cărbunariu și-a început studiile dramatice în 1999, la Universitatea Națională de Teatru și Film „I.L. Caragiale”, București, unde a continuat un Masterat în Scriere Dramatică (2006).
Este membru fondator al grupului dramAcum, o platformă pentru dezvoltarea și promovarea dramaturgiei românești.
Piesele sale Stop the Tempo (2003) și mady-baby.edu/Kebab (2004), pe care le-a montat la Teatrul LUNI de la Green Hours și la Teatrul Foarte Mic, au fost traduse, publicate și montate în Germania, Franța, Irlanda, Polonia, Marea Britanie și Italia.