Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a propus conducerii țării reducerea cotei TVA pînă la 5% la produse alimentare, urmînd experienţa pozitivă a ţărilor din Uniunea Europeană, informează MOLDPRES. Potrivit unui comunicat al CNSM, această reducere va constitui un factor de susţinere a păturilor defavorizate, va reduce evaziunea fiscală şi va spori încasările din TVA la buget. În prezent, potrivit art. 96 din Codul Fiscal, produselor alimentare li se aplică o cotă standard TVA de 20%. Excepţie fac produsele de panificaţie, produsele lactate, producţia din fitotehnie şi horticultură în formă naturală, producţia din zootehnie în formă naturală, masă vie şi sacrificată, produsă, importată şi/sau livrată pe teritoriul Republicii Moldova, zahărul din sfeclă de zahăr, pentru care se aplică TVA în mărime de 8%.Astfel, potrivit sindicatelor, Republica Moldova rămîne în topul statelor europene cu una din cele mai mari cote TVA la alimente. De exemplu, majoritatea țărilor europene practică impozite pentru mărfurile alimentare mai scăzute faţă de cota standard: Olanda aplică 6% TVA, Austria – 10%, Finlanda – 13%, Cehia – 10%.În unele state, taxarea variază în funcţie de bunurile alimentare. Astfel, Spania practică TVA redus la hrană de 4 şi 8%, Franţa taxează alimentele cu 5,5% si 19,6%, iar italienii plătesc pentru produsele alimentare 4 și 10%. Sînt şi state care nu impozitează deloc alimentele, cum ar fi Marea Britanie, Irlanda şi Malta. Practica internaţională demonstrează că o cotă mare a TVA nu constituie întotdeauna venituri mari pentru buget. Dimpotrivă, cote majorate conduc la acţiuni masive de evaziune fiscală. Veniturile Republicii Moldova din TVA constituie circa 47% din total venituri fiscale, conform Legii Bugetului de Stat pentru anul 2014. Principala cauză al acestui indicator redus ar fi evaziunea fiscală anume pentru produsele supra-taxate, se arată în comunicatul CNSM.