Adunarea Generală a LPF a decis ca echipele să intre în play-off și play-out cu jumătate din punctele acumulate

Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal a decis, marți, ca echipele să intre în play-off și play-out, în sezonul viitor al Ligii I, cu doar jumătate din punctele acumulate în timpul sezonului regulat.

Adunarea Generală a Ligii, care a aprobat anul trecut desfășurarea sezonului viitor al Ligii I cu 14 echipe, a decis ca în play-off să evolueze echipele clasate pe locurile 1-7, iar în play-out cele care au ocupat locurile 7-14 la finalul sezonului regulat. În play-off și play-out echipele vor începe cu jumătate din punctele obținute în sezonul regulat, după modelul belgian, a precizat președintele LPF, Gino Iorgulescu.

Totodată, s-a introdus un barem pentru echipele aflate în play-out, de minim 15 puncte la finalul sezonului, altfel vor intra cu penalizare în liga a doua.

”Prin acest sistem se încearcă o concentrare a valorilor la mai puține echipe, având în vedere și starea financiară precară a cluburilor, ce vor primi mai mulți bani în aceste condiții. Va fi un interes mai mare pentru meciurile din play-off și play-out, atât din partea spectatorilor, cât și a sponsorilor”, a afirmat Iorgulescu

Președintele LPF a subliniat că nu au existat propuneri pentru un sistem de campionat cu 16 sau 18 echipe. ”Sistemul competițional cu 14 echipe a fost stipulat în contractul încheiat cu ISB pentru drepturile de televiziune. Oricum, nu ar fi fost posibil să schimbăm sistemul competițional la mijlocul sezonului”, a indicat Iorgulescu.

La finalul stagiunii competiționale 2014-2015, din Liga I vor retrograda echipele aflate pe locurile 13-18, urmând să promoveze doar câștigătoarele celor două serii ale Ligii a II-a.

S-au aprobat unele măsuri de formare a jucătorilor la nivel național, conform regulamentelor UEFA. Astfel, echipele vor avea un lot de maximum 25 de jucători, dintre care obligatoriu patru formați la nivel național și patru la nivel local, din returul sezonului 2016-2017 (de la 1 ianuarie 2017).

În legătură cu jucătorii non-comunitari (non UE) s-a făcut o propunere pentru a veni doar fotbaliști de valoare, cu nume, transferul unui astfel de jucător fiind posibil numai dacă în sezonul anterior a fost convocat de cel puțin trei ori la o echipă națională. Măsura este încă subiect de discuție, așteptându-se propuneri din partea cluburilor când propunerea va fi supusă aprobării Comitetului Executiv al FRF.

S-a discutat și despre un sistem de management al costurilor, aflat în stadiul de culegere a datelor, pentru a veni în întâmpinarea fair play-ului financiar care va fi adoptat de FRF în sezonul viitor.

Un alt subiect discutat în Adunarea Generală a fost litigiile LPF aflate în derulare din anii anteriori, când președinte al LPF era Dumitru Dragomir, dar Iorgulescu nu a oferit amănunte despre acest subiect.