Gazprom vrea să înceapă să livreze gaze Turciei prin noua conductă ”Turkish Stream” în 2017

Grupul rus Gazprom a anunțat marți că intenționează să dea în funcțiune noul său gazoduct spre Turcia, denumit ‘Turkish Stream’, încă de la finele lui 2016, transmit AFP și Reuters.

Luna trecută, Gazprom a decis să abandoneze proiectul gazoductului South Stream urmând în schimb să construiască un gazoduct spre Turcia.

‘Am căzut de acord să ne organizăm lucrările astfel încât un acord interguvernamental cu privire la noul gazoduct să poată fi semnat în al doilea trimestru al acestui an iar primele cantități de gaze să ajungă în Turcia în luna decembrie 2016’, a informat grupul Gazprom într-un comunicat de presă difuzat la sfârșitul vizitei la Ankara a directorului Gazprom, Alexei Miller.

Prima conductă a acestui gazoduct cu o lungime de 900 de kilometri va avea o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an, care vor fi destinate exclusiv pieței turcești, a precizat Gazprom. Turcia este a doua mare piață pentru Gazprom, după Germania. În 2014, Gazprom a exportat în Turcia o cantitate de 27,4 miliarde metri cubi de gaze naturale prin conductele „Blue Stream” și Trans-Balkan.

Gazprom și compania turcă Botas au semnat luna trecută un Memorandum de înțelegere pentru construirea unei conducte submarine cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pentru transportul de gaze naturale din Rusia spre Turcia. Recent, Alexei Miller, l-a informat pe comisarul european pentru Energie, Maros Sefcovic, că nouă poziție de negociere a Moscovei este că tranzitul gazelor rusești spre UE via Ucraina va fi redirecționat prin Turcia și în consecință Europa ar trebui să se grăbească să construiască noi capacități de transport pentru a putea primi gaze naturale de la un hub amplasat la granița dintre Turcia și Grecia.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei și jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.