Ioanel Sinescu: Rezidențiatul va ține de Ministerul Educației, prin universitățile de medicină

Organizarea examenului de rezidențiat va fi realizată începând din acest an de Ministerul Educației, prin instituțiile de învățământ de profil, a declarat marți rectorul UMF „Carol Davila” Ioanel Sinescu.

El a precizat că în prezent România este singura țară membră a Uniunii Europene în care rezidențiatul aparține de Ministerul Sănătății, deși acesta nu are atribuții privind educația.

„În momentul de față România este singura țară din UE în care rezidențiatul aparține de ani de zile MS. Ori Ministerul Sănătății nu are atribuții de educație. Rezidențiatul este o formă de pregătire, de educație medicală pentru a deveni specialist într-o specialitate. Ca urmare, aparține Ministerului Educației prin universitățile de profil, universitățile de medicină și farmacie. Dacă vă veți duce în Germania, în Franța am devenit cardiolog la Universitatea Paris 6, în România am devenit cardiolog la Ministerul Sănătății. Nu m-a format Ministerul Sănătății, m-a format Facultatea de Medicină și Farmacie și o clinică anume. Anul acesta se va întâmpla să treacă de la Ministerul Sănătății la universități. Salariile le va da Ministerul Sănătății. Educația, pregătirea și diploma o primesc de la Ministerul Educației prin universități”, a explicat Sinescu.