Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat miercuri că la consultările cu președintele Klaus Iohannis s-a discutat despre o procedură de urgentare a aprobării solicitărilor venite de la parchete în cazul parlamentarilor, arătând că un astfel de proiect este important pentru recredibilizarea Parlamentului.
„Este un moment decisiv în nevoia de reformare a Parlamentului, nevoia de recâștigare a imaginii și a integrității acestei instituții, care este principala instituție a democrației din România, motiv pentru care cred că termenul de trei februarie va fi un element important în evaluarea acestui proces. Nu vreau să arăt cu degetul vinovați, nu vreau să spun că nu s-au făcut greșeli în trecut, ceea ce vreau să spun este că acest proiect este atât de important pentru recredibilizarea Parlamentului României”, a spus Gorghiu, după consultările delegației PNL cu șeful statului la Palatul Cotroceni.
Ea a amintit că PNL a depus anul trecut un proiect de lege care face referire la modificarea statutului senatorilor și deputaților și legea răspunderii ministeriale, în sensul în care se urgentează procedurile parlamentare în cazul cererilor venite din partea justiției. Gorghiu a precizat că decizia CCR de anul trecut arată că în momentul în care se analizează probatoriul se încalcă principiul separației puterilor în stat.
„Aceasta este rațiunea pentru care noi, astăzi, am susținut la consultări nevoia aprobării acestui proiect”, a arătat copreședintele PNL.
Ea a menționat că acest proiect a fost depus cu procedură de urgență, termenul pentru comisiile de regulament fiind 3 februarie.
Copreședintele PNL a afirmat că acest proiect este mai mult decât necesar, deoarece experții Comisiei Europene subliniază în raportul MCV faptul că Parlamentul are o problemă și este trecut la „bile negre” deoarece se pronunță în mod greoi pe solicitările venite de la parchete și pe unele le-a respins.
Gorghiu a mai spus că la Cotroceni s-a discutat și despre alegerile parțiale acolo unde posturile au devenit vacante.
„Credem că democrația nu trebuie negociată în România. I-am spus premierului nu odată că legea nu este facultativă și că Guvernul ar trebui să fie primul care să dea semnalul că într-un stat de drept legea se respectă și nu se negociază”, a adăugat ea, precizând că PNL va acționa în contencios administrativ Guvernul, probabil săptămâna viitoare, în cazul în care nu va da curs solicitării.
De asemenea, liderul PNL a arătat că s-a discutat și despre OUG 55/2014, amintind că PNL a dat termenul de 16 februarie pentru a fi adoptată legea de respingere a acestui act normativ în Parlament.
„Sperăm ca acest pachet de reforme pe care le are Președinția în vedere, pe care PNL le are în vedere ca priorități să se întâmple în cel mai scurt termen”, a afirmat Gorghiu.
La rândul său, copreședintele liberalilor Vasile Blaga a arătat că PNL susține votul prin corespondență.
„Considerăm că cetățenii români, oriunde sunt în ziua votului, trebuie să poată să și voteze și de aceea susținem votul prin corespondență”, a spus Vasile Blaga.
El a precizat că trebuie asigurată posibilitatea eliminării în totalitate a votului multiplu învățând din experiența campaniilor electorale.
În ceea ce privește legea alegerilor locale, Blaga a indicat faptul că PNL susține alegerea primarilor și a președinților consiliilor județene în două tururi pentru reprezentativitate, iar legat de legea alegerilor generale el a arătat că trebuie redus semnificativ numărul de parlamentari, liberalii optând pentru bicameralism și un sistem de vot mixt, dar care să nu facă posibilă creșterea numărului de membri ai Parlamentului.
În cazul unei noi legi a finanțării partidelor, consideră Blaga, se impun urgent două măsuri, respectiv o transparență totală a cheltuirii banilor publici în campania electorală și introducerea societății civile în sistemul de verificare.
Blaga a mai afirmat că PNL este de de acord cu reînceperea discuțiilor pe revizuirea Constituției, însă a subliniat că liberalii nu doresc ca această temă să blocheze legile care fac parte din noul Cod electoral.
El apreciază că pachetul de legi electorale trebuie să treacă prin filtrul Curții Constituționale și înainte, și după promulgare.