Guvern: Clienții care nu primesc bon fiscal pot avea gratuit produsul solicitat

Persoanele care nu primesc bon fiscal pentru un serviciu sau un produs au dreptul să nu plătească pentru acestea, potrivit Ordonanței privind organizarea Loteriei bonurilor fiscale care va intra în vigoare începând cu 1 martie 2015.

„O noutate care a apărut astăzi: se decide prin ordonanță ca, în situația în care ați beneficiat de un serviciu sau un bun și nu vi s-a eliberat bonul fiscal, serviciul sau bunul respectiv devine proprietatea voastră fără să mai plătiți”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă.

Potrivit purtătorului de cuvânt, în cadrul Loteriei bonurilor fiscale se vor organiza două tipuri de extrageri : unele ordinare, lunare și unele extraordinare, „care se vor organiza cu ocazia Paștelui sau Crăciunului, eventual și a altor sărbători”. La extragerile lunare vor participa bonurile fiscale din luna anterioară, iar la cele ocazionale bonurile fiscale pentru o perioadă anunțată dinainte de Ministerul de Finanțe.

„Va avea loc o dublă extragere: a unui număr de la 1 la 999 reprezentând valoarea fără zecimale a bonului fiscal și un al doilea număr reprezentând ziua în care s-a eliberat bonul”, a susținut Calotă.

El a mai spus că posesorul bonului care a fost extras se va prezenta cu el la ANAF-ul local, îl va depune și va intră în categoria celor care vor primi premii. Câștigătorul trebuie să prezinte la fisc bonul în termen de 30 de zile de la extragere, iar premiile vor fi achitate de ANAF în termen de 60 de zile de la depunerea acestuia.

„Premiile se acordă împărțind suma dedicată extragerii respective la numărul celor care au bonul care corespunde celor două criterii. Prima extragere va fi una extraordinară, organizată a doua zi de Paști, pe 13 aprilie, cu cuantum total de premii de 1 milion de lei. Prima extragere ordinară va avea loc în iulie, cu bonuri din luna iunie”, a precizat Calotă.