O carte autobiografică semnată de Helen Macdonald a câștigat premiul Costa Book 2014

Cartea de memorii „H is for Hawk”, scrisă de autoarea britanică Helen Macdonald, a câștigat marți premiul literar Costa Book 2014, informează Reuters și BBC.

Lucrarea este o relatare a autoarei despre cum a dresat un șoim ca mod de a depăși durerea resimțită după moartea bruscă a tatălui său. Într-o declarație pentru BBC, ea a descris cartea ca fiind ‘foarte ciudată’ și a adăugat că nu crede că ar citi-o cineva.

‘H is for Hawk’ a fost apreciată de critică și a câștigat și premiul Johnson Samuel pentru non-ficțiune în noiembrie anul trecut. Helen Macdonald a atribuit succesul cărții sale unei lungi tradiții, după cum a numit-o ea, în special în Marea Britanie, a cărților despre relația oamenilor cu natura și animalele.

Romancierul cu cele mai bune vânzări Robert Harris, care a prezidat juriul, a remarcat că lucrarea nu este doar povestea autoarei despre durere și dresarea unei păsări de pradă, ci are și o legătură strânsă cu o biografie a regretatului T.H. Alb, autor al cărții „The Once and Future King”, care a încercat și el să dreseze un uliu.

‘H is for Hawk’ este a șasea biografie care câștigă acest premiu și prima în ultimii zece ani.

Celelalte lucrări care au concurat pentru câștigarea premiului pentru anul 2014 au fost ‘How to be both’, semnată de Ali Smith, ‘Elizabeth is Missing’, de Emma Healey, volumul de debut de poezii ‘My Family and Other Superheroes’ al lui Jonathan Edwards, ‘Five Children on the Western Front’, de Kate Saunders.

Premiul în valoare de 35.000 de lire sterline recompensează cărți remarcabile scrise de autori stabiliți în Marea Britanie și Irlanda. Anterior era denumit premiul Whitbread.

Premiul Costa de anul trecut a fost acordat romanului de debut ‘The Shock of the Fall ‘ al lui Nathan Filer, amintește BBC.