Prima antologie de autor a poetului Dan Sociu, la Polirom

dan sociuDisponibilă din această săptămînă în librăriile din ţară, antologia de poeme Vino cu mine ştiu exact unde mergem, semnată de Dan Sociu, unul dintre cei mai citiţi şi premiaţi poeţi contemporani români, a apărut la Polirom, în ediţie cartonată, cu ilustraţii semnate de artistul vizual Felix Aftene. 

200 de poeme de o sinceritate ostentativă, care, puse cap la cap, reuşesc să scrie un „roman autobiografic” marca Dan Sociu.

 Cu o postfaţă semnată de Bogdan Alexandru-Stănescu, antologia Vino cu mine ştiu exact unde mergemcuprinde o selecţie de poeme apărute în ultimii 15 ani, începînd cu volumul de debut borcane bine legate, bani pentru încă o săptămînă, apărut în 2002, pînă la volumul ce dă şi titlul antologiei de faţă, apărut în 2013.
„Volumul acesta e format din arte poetice extrem de bine articulate, puse pe şabloane fixe, unde forma este impusă de o creatură metafizică, iar conţinutul se naşte pe măsură ce versul se desfăşoară. Nu cunosc, în clipa de faţă, un poet român contemporan care să dea atîta atenţie simbiozei formă-conţinut (nu intru în discutarea versificatorilor, unde relaţia respectivă ţine exclusiv de eufonie).” (Bogdan-Alexandru Stănescu).

„Prin acuitatea cu care izbuteşte să capteze percepţia terifiantă a stărilor-limită, debarasîndu-se de lestul modelor şi al efectelor speciale, poetul major din el iese, cu adevărat, la lumină.” (Paul Cernat)
Dan Sociu s-a născut în 1978, la Botoşani. A publicat: borcane bine legate, bani pentru încă o săptămînă (Junimea, 2002; Premiul Româno-Canadian „Ronald Gasparic”, Premiul Naţional pentru Poezie „Mihai Eminescu”); fratele păduche (Vinea, 2004); cîntece eXcesive (Cartea Românească, 2005, 2012; Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cea mai bună carte de poezie a anului); Urbancolia(roman, Polirom, 2008); Nevoi speciale (roman, Polirom, 2008); Pavor nocturn (Cartea Românească, 2011); Combinaţia (novella, Casa de Pariuri Literare, 2012); Poezii naive şi sentimentale (Cartea Românească, 2012; Premiul Radio România Cultural); Mouths dried with hatred (Longleaf Press, University of Virginia, 2012); Vino cu mine ştiu exact unde mergem (Tracus Arte, 2013; Premiul Radio România Cultural, Premiul revistei Observator cultural). Lucrează ca traducător pentru diverse edituri şi ca jurnalist la totb.ro şi Şapte seri.