Raed Arafat: Anul 2014 a fost dificil din punct de vedere al situațiilor de urgență

Anul 2014 a fost unul dificil din punct de vedere al situațiilor de urgență, a declarat miercuri secretarul de stat în MAI Raed Arafat, cu ocazia prezentării evaluării activității Departamentului pentru Situații de Urgență la un an de activitate.

Arafat a prezentat o sinteză a activității acestui departament, precizând că evită să atingă două subiecte aflate în anchetă, respectiv accidentul produs în munții Apuseni și cel de pe lacul Siutghiol.

Oficialul MAI a arătat că numărul intervențiilor a crescut cu 14 procente față de 2013, până la 355.338. Astfel, la incendii au fost 20.114 de intervenții, la asistență medicală de urgență și prim ajutor calificat — 306.942, protecția comunităților — 11.458, asistență persoane — 5.591 și alte situații de urgență — 11.233.

Potrivit raportului, se observă o ușoară scădere a intervențiilor la incendii și ușoare creșteri la restul acțiunilor. La nivel național au fost în medie 57 de intervenții pe zi la incendii (cele mai multe în București), o creștere cu 9% față de 2013 a acțiunilor de intervenție la accidente rutiere, Bucureștiul rămânând în frunte la numărul de intervenții la acest capitol.

„Situația serviciilor voluntare a fost de 8.205 în 2014, în scădere cu 1,7% față de 2013, și consider că ar fi bună o mai bună mobilizare a voluntarilor. (…) Misiunile detașamentului aeromedical au avut o creștere de 36,2%, cu executarea a 5.533 de ore de zbor. Serviciul de ambulanță București-Ilfov a avut cele mai multe solicitări de urgență în 2014, cu un număr de 337.251, în creștere cu 0,09% comparativ cu 2013”, a precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat a spus că pentru operaționalizarea SMURD au fost instruite anul trecut peste 10.000 de persoane și au fost efectuate o serie de exerciții tactice. În urma intervențiilor SMURD au fost salvate peste 5.600 de persoane, dintre care 1.120 de copii, 9.772 de animale și peste 53.000 de păsări.

De asemenea, personalul navigant de la nivelul Inspectoratul General de Aviație a susținut o serie de instruiri în Italia, Finlanda, Germania, prin cursuri de supraviețuire pe mare, în condiții de vreme rece. Arafat a subliniat că se impun noi angajări de cadre specializate la acest serviciu.

În 2014 au fost înființate trei dispecerate comune ISU-SAJ, astfel încât în acest an funcționează 37 de dispecerate comune ISU-SAJ și două dispecerate integrate în județele Mureș și Hunedoara.

Raed Arafat a anunțat că în 2015 se va concentra pe pregătirea de personal și pe reechiparea unităților de primiri urgențe, vechi de peste șapte ani.

Prezent la ședința de bilanț, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a asigurat Departamentul pentru Situații de Urgență de susținerea sa.

„Mulțumiri pentru ceea ce faceți, vă asigur de sprijinul Ministerului Sănătății. (…) Știu că pentru dvs nu există sărbători, timp cu familia și cred că meritați toată aprecierea și dăruirea cu care vă faceți datoria. (…) Sunteți ultima speranță a celor în nevoie”, a spus Bănicioiu, subliniind că un număr impresionant de persoane au fost asistate în 2014.

„Au fost 841 intervenții pe zi la SMURD anul trecut, au fost peste 4 milioane de oameni asistați în centrele de primiri urgențe, din care 1,5 milioane veniți cu SMURD. Aceasta arată rolul important al acestei structuri”, a adăugat ministrul.

Ilie Botoș, secretar de stat în MAI, a transmis mesajul vicepremierului Gabriel Oprea, care și-a exprimat aprecierea față de activitatea Departamentului pentru Situații de Urgență la un an de activitate.

Botoș a amintit că în ultimul an au fost adoptate măsuri pentru intervenții cât mai rapide, respectiv întocmirea unor hărți de risc la fiecare județ în funcție de particularitățile zonelor respective, inventarierea mijloacelor de intervenție ale MAI, MAPN și operatori privați, care vor fi implementate într-o aplicație informatică.

El a declarat că din februarie vor începe încadrările a 180 de pompieri.