Teodorovici: Optimizăm utilizarea fondurilor europene prin fazarea proiectelor în cazul cărora există riscul să nu fie finalizate

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, aflat într-o vizită oficială la Bruxelles, s-a întâlnit marți cu Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Crețu, și a participat la întâlnirea anuală dintre Autoritățile de Management din România și serviciile Comisiei Europene, discuțiile axându-se pe soluțiile pentru optimizarea utilizării fondurilor europene și pe accelerarea absorbției.

„În principal, optimizăm utilizarea fondurilor europene prin fazarea proiectelor în cazul cărora există riscul să nu fie finalizate până la sfârșitul acestui an, iar prin această soluție degrevăm bugetul de stat de suportarea cheltuielilor care vor fi efectuate după 31 decembrie 2015. Proiectele vor fi împărțite în două etape de implementare, pentru a solicita decontarea cheltuielilor eligibile făcute până la finalul anului 2015 din fondurile alocate pentru perioada de programare 2007 — 2013. Sumele cheltuite în a doua etapă a implementării acestor proiecte vor fi rambursate din fondurile alocate României pentru perioada de programare 2014 — 2020”, a afirmat Teodorovici, potrivit unui comunicat MFE transmis AGERPRES.

El spune că, pentru a accelera absorbția în 2015, ultimul an în care pot fi cheltuite fondurile alocate României pentru perioada de programare 2007-2013, sunt identificate proiecte finanțate din surse publice, care pot fi finalizate până la sfârșitul anului, pentru a solicita decontarea acestora din fondurile UE.

Teodorovici precizează că această soluție este permisă de regulamentele europene și a fost folosită și de alte state membre.

„Am aplicat deja această soluție la nivelul Programului Operațional Sectorial Transport și la nivelul Programului Operațional Sectorial Mediu, iar acum intenționăm să extindem abordarea prin identificarea tuturor proiectelor autorităților publice locale, care sunt în implementare și care respectă regulile și principiile europene. Pentru a cointeresa primarii să sprijine această soluție, propunerea mea este ca autoritățile publice locale care vin cu proiecte ce vor fi decontate din fonduri europene să primească o parte importantă din suma rambursată de Comisia Europeană. Tot din perspectiva decontărilor retrospective, vrem să identificăm noi categorii de cheltuieli eligibile în scopul amendării programelor operationale 2007—2013, pentru a putea solicita Comisiei rambursarea de fonduri suplimentare. Avem datoria de a găsi soluții pentru a atrage o sumă cât mai mare din fondurile alocate țării noastre”, punctează ministrul.

În context, el afirmă că inițiativa Comisarului European Corina Crețu de a crea Task Force va ajuta statele membre cu o rată de absorbție redusă să investească o parte cât mai mare din fondurile rămase din perioada 2007—2013 și să adopte măsuri strategice pentru exercițiul 2014—2020.

MFE adaugă că în cadrul reuniunilor s-a discutat și despre continuarea măsurilor de simplificare la nivel sistemic, respectiv despre întărirea sistemului de monitorizare a proiectelor cu risc de nefinalizare până la sfârșitul anului 2015.

”De asemenea, au fost apreciate efectele benefice ale preluării de către Ministerul Fondurilor Europene a Autorităților de Management pentru Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și pentru Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, într-o primă fază, iar recent și a Autorităților de Management pentru Programul Operațional Sectorial Mediu și pentru Programul Operațional Sectorial Transport”, arată sursa citată.