Washingtonul vede în reacția lui Fidel Castro un „semn pozitiv”

Statele Unite au calificat drept un „semn pozitiv” reacția fostului președinte cubanez Fidel Castro asupra apropierii istorice între Washington și Havana, potrivit unei declarații făcute marți de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

„Considerăm referirea sa la normele și principiile internaționale un semn pozitiv și sperăm că guvernul cubanez le va pune în aplicare pentru o Cubă democratică, stabilă și prosperă”, a declarat dna Psaki, citată de AFP.

Fidel Castro a rupt luni seară o tăcere de câteva luni, afirmând într-o scrisoare că nu are încredere în Statele Unite dar că nu respinge apropierea recent angajată cu Washingtonul.

”Nu am încredere în politica Statelor Unite și nu am schimbat niciun cuvânt cu ele, dar aceasta nu înseamnă în niciun moment respingerea unei soluții pașnice la conflicte”, a declarat fostul șef de stat cubanez, în vârstă de 88 de ani, într-o scrisoare adresată unei federații studențești și difuzată de televiziunea de stat.

”Președintele Cubei a luat măsurile pertinente conform cu prerogativele sale… Noi apărăm întotdeauna cooperarea și prietenia între toate popoarele lumii, inclusiv cu adversarii noștri politici”, a mai afirmat Fidel Castro în mesajul său.

Aceste declarații au fost publicate la patru zile după primele discuții oficiale la înalt nivel între cele două țări după multe decenii. Aceste discuții au deschis calea restabilirii relațiilor diplomatice rupte în 1961.