BULETIN INFORMATIV IPJ IAȘI

politie-alegeri_76681400Persoană cercetată pentru furturi și tâlhării

Ieri, 28 ianuarie a.c., o tânără de 21 ani, din mun. Iaşi a reclamat că în ziua de 08.01.2015,  în timp ce se afla pe B-dul Carol I din Iași, persoane necunoscute i-au sustras din buzunarul hainei un telefon mobil în valoare de 450 lei.

Verificările efectuate de polițiștii Biroului de Investigații Criminale au stabilit că prezumtivul autor al acestei fapte este C. Emil, de 32 ani, din Iaşi. Acesta este bănuit și de comiterea unui alt furt, în data de  12.12.2014, când a sustras un telefon mobil în valoare de 600 lei (din buzunarul unei studente).

  1. Emil este cercetat și pentru fapte comise cu violență, acesta fiind în prezent arestat preventiv din data de 21 ianuarie a.c. pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie, în baza deciziei instanței de judecată.

 

Atenție la buzunare! Hoții vizează în principal portofelele și telefoanele mobile  

În după-amiaza zilei de ieri, o tânără de 20 ani, din Bîrlad, judeţul Vaslui, a reclamat faptul că în jurul orei 14.00, în timp ce călătorea cu un autobuz de pe ruta 42, persoane necunoscute, profitând de neatenţia sa, i-au sustras din geantă un portofel cu acte personale şi suma de 200 lei, valoarea prejudiciului cauzat fiind de 250 lei. În cauză este întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

 

Nu permiteți accesul în locuință persoanelor necunoscute!

În cursul zilei de 28.01.2015 polițiștii Biroului de Investigații Criminale au fost sesizaţi de un bătrân de 80 de ani, din Iași,  cu privire la faptul că în ziua de 27.01.2015, în jurul orei 15.00, a primit în locuință două persoane necunoscute,  bărbat şi femeie, care s-au recomandat că sunt de la o firmă de deratizare. După ce au intrat în apartament, cei doi, profitând de neatenţia persoanei vătămate, i-au sustras suma de 113 lei. În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt.

 

Ai telefon mobil? Ai grijă de el!

Ieri, 28.01.2015, Secţia 3 Poliţie a fost sesizată de o adolescentă de 17 ani, din Miroslava despre faptul că în noaptea de 24/25.01.2015, în intervalul orar 01:00-01:45, persoane necunoscute, profitând de neatenţia sa, i-au sustras un telefon pe care l-a lăsat nesupravegheat pe o masă din incinta unui local de pe strada Cuza Vodă din Iaşi, unde participa la aniversarea zilei de naştere a unei colege. Valoarea prejudiciului reclamat este de 850 lei.

 

„Sunteți fericitul câștigător al….“

Ai fost anunţat prin email sau telefon că ai câştigat un premiu neaşteptat, însă pentru a intra în posesia acestuia trebuie să plăteşti în avans o sumă de bani? ESTE O CAPCANĂ!

 

În seara zilei de 28.01.2015, Secţia 6 Poliţie a fost sesizată  de o tânără de 25 de ani, din Iași, despre faptul că, în data de 27.01.2015, în jurul orelor 11:00, a fost contactată telefonic de o persoană necunoscută de sex masculin, care s-a recomandat ca fiind director  şi care i-a adus la cunoştinţă că este câştigătoarea unui premiu de 85.000 lei. Pentru a intra în posesia premiului, victimei i s-a solicitat să plătească suma de 2700 de lei, lucru pe care aceasta l-a făcut, trimițând banii în mai multe tranșe, prin intermediul Western Union şi Money Gram, conform indicațiilor primite. Ulterior si-a dat seama că a fost păcălită.

Cum acționează escrocii în astfel de cazuri

Pretind că sunt reprezentanţii unor companii, transmit SMS-uri sau sună direct pe telefoanele victimelor, le anunţă că au câştigat premii (bani, aparatură electronică, autoturisme etc.), iar pentru a intra în posesia acestora li se solicită să depună bani într-un cont sau să cumpere cartele telefonice prepaid şi să transmită codurile de reîncărcare. Mulţi dintre cei apelaţi îşi pierd pentru o clipă raţiunea şi pică în plasa escrocilor. Fără îndoială, şi infractorul contribuie la aceasta, insistând că este neapărat nevoie ca banii să fie depuşi în cont în aceeaşi zi sau codurile de reîncărcare să fie transmise în decurs decâteva ore, spunând că altfel riscă să piardă “premiul”.

Ce trebuie să știi pentru a nu deveni o victimă

  • Întreabă-te: dacă nu am participat la vreun concurs sau tombolă,cum pot câştiga un premiu ?
  • Nu trebuie să plăteşti nimic pentru a intra în posesia unui premiu.
  • O metodă prin care poţi să clarifici situaţia este de a da telefon la firma respectivă şi să verifici veridicitatea anunţului primit.
  • Nu furniza niciodată prin telefon unor persoane necunoscute date personale sau alte informaţii care sunt confidenţiale (ex.: codul PIN de la card).
  • Nu tasta pe telefon nicio combinaţie de cifre la solicitarea interlocutorului.

Hoț prins de polițiștii pășcăneni

În data de 28 ianuarie a.c., în cadrul activităților derulate,  polițiștii din Pașcani au stabilit ca prezumtiv autor al unui furt comis în perioada 15-20.01.2015 din locuința lui V. Mihaela, din Pașcani, de unde au fost sustrase bunuri în valoare de 1800 de lei, pe  V. CĂTĂLIN, de 27 de ani, din localitate. Prejudiciul a fost recuperat în totalitate, iar impotriva celui în cauza a fost luată măsura reținerii pentru 24 ore. În data de  29.01.2015 el va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Pașcani cu propunere de arestare preventivă.

 

Atenție la trecerile de pietoni din apropierea unităților școlare 

În data de  28.01.2015, ora 12:15, S. Adriana, de 62 ani, din Bacău în timp ce conducea un autoturism pe B-dul Primăverii din mun. Iaşi, la trecerea pentru pietoni din apropierea Şcolii Generale “Ion Ghica”, a surprins şi accidentat un minor de 8 ani, elev la unitatea şcolară susmenţionată, care era angajat în traversarea regulamentară a străzii. Copilul a suferit leziuni ușoare și a fost transportat de șofer la spital pentru îngrijiri medicale, sofer care apoi a anunțat poliția. Conducătorul auto  nu se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. În cauză este întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.
Condamnat depistat de polițiști

În data de 28 ianuarie a.c., polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului de Acțiuni Speciale și Secţiei de Poliţie Rurală nr. 3 Popricani au depistat pe raza comunei Popricani, pe condamnatul V. CONSTANTIN, de 28 ani, din Braşov, pe numele căruia la data de 28.01.2015 a fost emis de către Tribunalul Iaşi, un mandat de executare a pedepsei închisorii prin care s-a dispus condamnarea la 6 ani închisoare pentru comiterea infracţiunilor de „trafic de persoane” şi „trafic de minori”. A fost introdus în Penitenciarul Iaşi.

 

Prins cu țigări de contrabandă asupra lui 

În data de 28.01.2015, poliţiştii de proximitate din cadrul Secției 1 Poliție Iași au depistat în zona Milcov din municipiul Iaşi pe C. Iulian, de 52 ani,din com. Roşcani, jud. Iaşi, care avea asupra sa, într-o sacoşă din rafie, mai multe pachete de ţigări diferite mărci, provenite din Rep. Moldova pe care intenționa să le comecializeze. Cu această ocazie au fost ridicate în vederea confiscării un număr de 177 pachete de ţigări diferite mărci, (3540 ţigarete).  În cauză s-a întocmit dosar penal.