O informație pe înțelesul tuturor
Infracţiuni specifice zonelor urbane, furturile din buzunare, poşete, genţi reprezintă o ameninţare la siguranţa personală, creând totodată un sentiment de nesiguranţă în rândul victimelor acestui gen de fapte şi prin prisma invadării spaţiului intim, personal, cât şi prin prisma deposedării de bunuri de valoare aflate asupra victimelor.
O cercetare recentă realizată la nivelul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității care a analizat infracționalitatea comisă în municipiul Iași în anul 2014, a relevant câteva aspecte importante în ceea ce privește furturile din buzunare, genți, etc.:
- cele mai frecvente moduri de operare folosite de infractori sunt sustragerea din buzunarul exterior al hainei victimei (44%) şi sustragerea din poşetă/ geantă/ rucsac a bunurilor (39%);
- bunurile vizate de hoți au fost cu precădere telefoanele mobile pe care victimele le aveau asupra lor (peste 60% din cazuri);
- neatenţia/ neglijenţa victimei constituie una din cauzele favorizatoare producerii acestui gen de fapte, din analiză reieşind faptul că 46% dintre fapte au avut loc din această cauză, iar în 41% din cazuri, autorii au profitat de aglomeraţia din jur pentru a sustrage bunurile victimelor;
Ghidul de buzunar pentru prevenirea furturilor din buzunare, genți etc. prezintă cîteva reguli simple de siguranță personală pe care fiecare dintre noi trebuie să le pună în practică pentru a-i ține departe pe hoți. Alte informații utile constau în prezentarea principalelor moduri în care acționează hoții care fură din buzunare.
Acest material face parte din colecția de ghiduri de buzunar UN OM PREVENIT ESTE UN OM SALVAT realizată de polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității și a fost tipărit în 6500 de exemplare. Va fi folosit în activitățile de informare a cetățenilor județului Iași.
Pentru diseminarea către populație a informațiilor conținute de acest ghid de buzunar, vă transmitem în format electronic macheta materialului.