Expoziție dedicată pictorului Rudolf Schweitzer Cumpăna, deschisă la Palatul Suțu

O expoziție din seria intitulată „Vindecări miraculoase”, dedicată pictorului Rudolf Schweitzer Cumpăna, de la a cărui moarte se împlinesc 40 de ani, s-a deschis vineri la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu.

„Prin această inițiativă sunt aduse în fața publicului două lucrări din zona Pinacotecii și a Secției de Artă, recent restaurate prin strădania specialiștilor laboratorului de restaurare pictură. Chiar dacă, pentru o perioadă de timp, nu avem posibilitatea de a expune foarte multe din aceste exponate, trebuie să dovedim că în spatele acestor căutări și proiecte se lucrează în continuare pentru consolidarea și restaurarea acestui patrimoniu”, a declarat la vernisaj directorul general al Muzeului Municipiului București, Adrian Majuru.

El a invitat publicul să viziteze microexpoziția Schweitzer Cumpăna de la etajul muzeului.

„Astăzi, invitatul nostru este Rudolf Schweitzer Cumpăna, pe care publicul neofit, care este din afara artei, l-a întâlnit mai rar. De această dată îl va cunoaște într-o intimitate a lucrărilor sale, dar și într-o intimitate a restaurării lucrărilor sale, a celor care îl vindecă și îl ajută să rămână în continuare printre noi. Viu și foarte prezent”, a spus Majuru.

Despre arta pictorului Rudolf Schweitzer Cumpăna, „format la școala academismului german”, fapt regăsit în accentul pus pe desen și interesul pentru scenele țărănești, a vorbit șeful Secției de Artă a Muzeului Municipiului, Marian Constantin. El a remarcat „o anumită concretețe în cazul creației artistului, ca și o accesibilitate a picturii sale”, ceea ce îl face și în prezent „foarte prizat de public”, și „foarte bine vândut pe piața de artă”.

Potrivit Biroului de presă al instituției gazdă, „cele două lucrări recent restaurate — ‘vedetele’ prezentei expoziții — se înscriu într-o serie tematică bine reprezentată, a scenelor de gen intitulate de el, aproape invariabil, ‘Țărani la masă’, ‘Țărani la cârciumă’, alteori ‘Cină’, având drept pretext o convivialitate subiacentă, subordonată picturalului. Construcția este lapidară, cu eficientă forță empatică. Prezențele umane apar configurate convingător, prin relaționări și trăiri subtil sesizate și înfățișate abil”.

Rudolf Schweitzer Cumpăna (n.7 mai 1886, Pitești d.17 februarie 1975, București), a debutat la Salonul Oficial, în 1911, după care a urmat, în 1912, prezența sa cu cinci lucrări la evenimentul organizat de societatea Tinerimea Artistică.

În 1913 a vernisat prima expoziție personală, în Pasajul Crețulescu din București.

A înregistrat apoi numeroase participări la manifestări individuale și de grup și s-a impus ca autor prolific, activ, în galerii și muzee din țară și străinătate.

Mobilizat în 1916, a luat parte, în zona Brașovului, la lupte în urma cărora a căzut prizonier, fiind coleg de lagăr cu pictorul Corneliu Michăilescu.

S-a stabilit la București în 1927 iar din 1951 a devenit membru UAP și profesor de pictură la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București.

Anii l-au purtat prin călătorii în țară și străinătate, în urma cărora, familiarizându-se cu peisaje și atmosfere variate, a asimilat, în același timp, coordonatele artistice ale culturilor din locurile străbătute.

Repertoriul său cuprinde portrete, peisaje, scene de gen, artistul abordând o mare diversitate de tehnici: ulei, acuarelă, laviu, desen în cărbune.

Între reușitele sale se numără chiar și panouri decorative pentru sufrageria Palatului Regal, mai informează Serviciului Relații Publice, Marketing, Proiecte culturale al Muzeului Municipiului București.