Ion Voinescu, în topul portarilor europeni, potrivit site-ului UEFA

Ion Voinescu, fostul mare portar al Stelei București și al naționalei României, în vârstă acum de 85 de ani, se află într-un top al goalkeeperilor europeni, întocmit de site-ul UEFA.

Fiecare corespondent al UEFA a evocat portarul care a marcat cel mai mult istoria fotbalului în țara sa.

În cazul României, dacă Bogdan Stelea, cu 91 de selecții, merită o mențiune, alesul a fost Voinescu, un portar scund (1,74 m), dar foarte agil. Voinescu a avut o carieră plină de succes la Steaua București, la care a jucat între 1950 și 1963, câștigând șase titluri naționale și cinci Cupe ale României. El a evocat pentru echipa sa în cupele europene și a îmbrăcat de 22 de ori tricoul naționalei. Regimul comunist a împiedicat transferul său la Arsenal și CR Vasco da Gama, dar Voinescu a avut o influență după ce a agățat ghetele în cui, antrenând viitoare vedete ca Vasile Iordache și Helmuth Duckadam

Acesta din urmă a declarat pentru site-ul UEFA: „A fost unic, un portar extraordinar. Datorită lui nu m-am lăsat de fotbal când am venit la Steaua și am luat câteva goluri ușoare”.

În topul stabilit de UEFA sunt portari dintre cei mai celebri, ca Lev Iașin (Rusia), Dino Zoff (Italia), Gordon Banks (Anglia), Ricardo Zamora (Spania), Sepp Maier (Germania) sau Peter Schmeichel (Danemarca). Se regăsesc însă și două nume mult mai puțin cunoscute care au trecut prin Liga I, albanezul Perlat Musta și letonul Aleksandrs Kolinko. Primul a apărat la Dinamo și Progresul București. Al doilea a fost legitimat la Dinamo, fără să apere în niciun meci din Liga I.