Washingtonul condamnă continuarea colonizării în Cisiordania ocupată

Casa Albă a condamnat vineri proiectul israelian de construcție a 450 de noi locuințe pentru coloniști în Cisiordania ocupată, considerând acest demers „contraproductiv”.

„Avem preocupări reale în legătură cu această foarte controversată construcție de locuințe”, a declarat Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe.

„Ele vor avea un impact prejudiciabil pe teren, vor alimenta tensiunile deja puternice cu palestinienii și vor izola mai mult israelienii pe scena internațională”, a adăugat el.

Statele Unite, alături de comunitatea internațională, consideră ilegale coloniile ridicate în Cisiordania ocupată și Ierusalimul anexat, amintește AFP.

Autoritățile israeliene au publicat vineri oferte de participare la licitație pentru extinderea coloniilor deja existente în patru puncte din Cisiordania. Aceste oferte au fost lansate într-un climat de puternice tensiuni între israelieni și palestinieni și intervin pe fondul aderării Autorității Naționale Palestiniene (ANP) la Curtea Penală Internațională (CPI), care le va permite palestinienilor să urmărească în justiție oficiali israelieni pentru crime de război.

Pentru organizațiile israeliene anticolonizare, aceasta este o manevră electorală a primului ministru Benjamin Netanyahu pentru a câștiga votul coloniștilor, disputat de celelalte partide de dreapta, în vederea alegerilor legislative anticipate de la 17 martie.