Referat DNA: Bica i-a pus pe procurori să încheie un proces-verbal că vor proceda cum le-a cerut în cazul Tender

Alina Bica, fost șef DIICOT, pentru a se asigura că dispoziția sa „abuzivă, flagrant nelegală” va fi executată de către procurorii din subordine, i-a determinat să încheie un proces-verbal prin care să-și asume că vor proceda conform celor dispuse de aceasta privind cazul lui Ovidiu Tender, se arată în referatul DNA cu propunerea de arestare preventivă.

Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat vineri cererea procurorilor DNA de arestare preventivă în cazul Alina Bica, Adriean Videanu, Alin și Dorin Cocoș, precum și Ionuț Mihăilescu, în cel de-al doilea dosar al fostului șef DIICOT disjuns din cel privind retrocedările ANRP.

Potrivit documentului, având în vedere relația existentă între Ionuț Mihăilescu, care fusese consilierul acesteia, și șeful DIICOT la acea dată, omul de afaceri Ovidiu Tender i-a cerut sprijinul magistratului prin intermediul primului, în vederea formulării unei apărări favorabile, luând în considerare că Alina Bica a fost cea care a instrumentat dosarul și a dispus trimiterea în judecată a acestuia — rechizitoriul nr.692/P/2005 din 24 august 2006 al DIICOT.

Procurorii susțin că, pentru promisiunea sprijinului ce urma să-i fie acordat de Bica în instanță pentru Tender, Ionuț Mihăilescu, angajat al SC Prospecțiuni SA, firmă deținută de omul de afaceri, a beneficiat de un card în care îi erau virate diferite sume de bani și beneficia și de acordarea acțiunilor de la firma SC Upruc SA prin intermediar sub forma vânzării de acțiuni.

Probele administrate în cauză până în acest moment al cercetărilor vizează modul în care procurorul șef al DIICOT, Alina Bica, după preluarea funcției, în 2013, în urmărirea intereselor inculpatului Tender, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcționeze concluziile și poziția judiciară a DIICOT în fața instanței de judecată de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu închisoarea cu executare în regim de detenție.

„Practic, odată ce a ajuns la conducerea instituției publice, Bica a înțeles să subordoneze instituția pe care o conduce interesului inculpatului Tender în cauza ce forma obiectul dosarului nr.28726/3/2006 al Tribunalului București și în acest scop a dispus măsuri concrete în scopul determinării procurorilor ca, fără nicio rezervă, să pună concluzii contrare gravității faptelor dovedite prin probe. Pentru a avea certitudinea și a se asigura că dispoziția sa abuzivă, flagrant nelegală va fi executată de către procurorii din subordine i-a determinat să încheie un document scris, un proces-verbal, să-și asume prin semnătură că vor proceda conform celor dispuse de Bica Alina Mihaela. Deși i s-a spus de către procurori că trebuie să lase instanța de judecată să decidă, spunându-i, totodată, că Iancu Alexandru, în dosar de același gen, a primit o pedeapsă de 11 ani închisoare. Replica Alinei Bica a fost către procuror: ‘nu ești de acord cu mine?’ „, se spune în referat.

În document se precizează că referatul așa cum a dorit Alina Bica nu a fost depus în instanță, prin diligența procurorilor de pe judiciar, și că ulterior instanța l-a condamnat la pedeapsă cu executare.