Mii de unguri cer sprijinul Angelei Merkel împotriva lui Viktor Orban

Mai multe mii de persoane au manifestat duminică la Budapesta împotriva premierului conservator Viktor Orban, solicitând sprijinul cancelarului german, Angela Merkel, în ajunul vizitei pe care o va efectua în Ungaria.

„Frau Merkel, salvează Ungaria”, „Angela, eliberează-ne de diavol, vrem să rămânem cetățeni ai Uniunii Europene”, se putea citi în germană pe pancartele participanților. Protestarii adunați în fața Parlamentului — în număr de aproximativ 4.000, potrivit estimărilor AFP — și-au exprimat speranța că Angela Merkel va prelua criticile lor la adresa lui Viktor Orban, pe care îl acuză că aduce atingere democrației și îndepărtează țara de Uniunea Europeană pentru a se apropia de Moscova.

Ordinea de zi a întâlnirii dintre cei doi lideri nu a fost dezvăluită pentru prima deplasare a cancelarului german în Ungaria după preluarea puterii de către Viktor Orban în 2010. Germania este primul partener comercial al Ungariei, fostă țară comunistă membră a UE din 2004.

Prim-ministrul ungar, care îl va primi pe președintele rus, Vladimir Putin, peste două săptămâni, a susținut sancțiunile economice ale UE impuse Rusiei pentru sprijinul acordat separatiștilor din estul Ucrainei. El a apreciat însă că Bruxellesul „își trage un glonț în picior” compromițând relațiile comerciale cu Moscova.

Viktor Orban s-a declarat adeptul unui model de societate „intolerant”, citându-l pe șeful statului rus și lansând o ofensivă împotriva ONG-urilor.

Ungaria a încheiat anul trecut un contract în valoare de 12,5 miliarde de euro pentru construcția a două reactoare nucleare rusești în apropiere de Budapesta.

„Una din preocupările cancelarului german, Angela Merkel, este de a găsi un răspuns expansionismului rus și deteriorării relațiilor dintre UE și Moscova. Ungaria este un caz de școală, cu dependența sa energetică multe prea importantă și ocheadele aruncate” Moscovei, a menționat fostul ministru ungar de externe Petre Balazs, citat de AFP.