Ucraina: Restricționări în plecarea din țară a ucrainenilor încorporabili, fiind vizați și etnicii români

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a semnat la sfârșitul săptămânii trecute un decret privind măsuri suplimentare pentru desfășurarea mobilizării parțiale în 2015, urmând ca acestea să fie examinate de guvern, după ce numeroase persoane au încercat să se sustragă recrutării în armată în cadrul celui de-al patrulea val de mobilizare, declanșat la 20 ianuarie, relatează publicația ucraineană Zerkalo nedeli.

Astfel, președintele ucrainean a dispus executivului să studieze reglementarea legislativă a călătoriilor în străinătate în cazul cetățenilor încorporabili în cadrul mobilizării parțiale. În virtutea acestui decret, persoanele aflate în evidența comisariatelor militare ca recrutabile ar urma să nu poată ieși din țară fără un permis special eliberat de instituțiile respective.

Ministrul ucrainean al apărării, Stepan Poltorak, a declarat duminică, într-o conferință de presă, că decretul prezidențial privind eficientizarea măsurilor de mobilizare mai trebuie aprobat de Rada Supremă (parlamentul unicameral).