Gruparea jihadistă Statul Islamic l-a ars de viu pe pilotul iordanian ținut ostatic

Gruparea jihadistă Statul Islamic a difuzat marți o înregistrare video cu un bărbat care este ars de viu într-o cușcă și despre care afirmă că este pilotul iordanian capturat după prăbușirea unui avion militar F-16 în Siria, la finalul lunii decembrie, relatează AFP și Reuters.

Pe înregistrare, bărbatul incendiat este îmbrăcat în haine portocalii similare celor purtate de alți ostatici uciși până acum de membri ai organizației SI după lansarea, în iulie 2014, a campaniei armate internaționale contra jihadiștilor în Siria și Irak.

Maaz al-Kassasbeh a fost capturat după prăbușirea avionului său F-16 deasupra Siriei, unde el desfășura un raid asupra pozițiilor SI, în cadrul coaliției internaționale antijihadiste.

Potrivit Reuters, șeful forțelor armate iordaniene a informat familia pilotului că acesta a fost ucis.

Postul public de televiziune iordanian a anunțat, tot marți seară, că Maaz al-Kassasbeh ar fi fost omorât pe data de 3 ianuarie. Guvernul de la Amman nu a făcut deocamdată comentarii legate de această informație.

În urmă cu o săptămână, gruparea SI amenințase că va executa un ostatic japonez și un pilot iordanian dacă Ammanul nu va elibera o jihadistă irakiană, aflată în închisoare și condamnată la moarte. Înregistrarea, ce fusese postată pe 27 ianuarie pe site-urile jihadiste, arăta o fotografie cu ostaticul japonez Kenji Goto, care ține fotografia pilotului iordanian capturat de SI, Maaz al-Kassasbeh. Între timp, SI a anunțat deja uciderea lui Kenji Goto.

În vârstă de 44 de ani, jihadista Sajida al-Rishawi este deținută într-o închisoare iordaniană de la condamnarea sa la moarte în septembrie 2006, pentru acte teroriste datând din 9 noiembrie 2005. În acea zi, trei atentate sinucigașe, comise în special de soțul ei, au devastat trei hoteluri din Amman, cauzând moartea a 60 de persoane.