Afacerea Neymar: FC Barcelona consideră că plătește pentru susținerea independenței Cataloniei

Președintele lui FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, pus sub acuzare pentru un delict fiscal legat de transferul brazilianului Neymar, a declarat că vede o legătură între aceste probleme judiciare și sprijinul clubului său față de revendicările privind independența Cataloniei.

„Sunt convins că există anumite puteri în cadrul statului, cărora sosirea lui Neymar la Barca nu le-a plăcut, sau chiar faptul că Barca, în calitate de club catalan și catalanist, a participat la anumite evenimente”, a declarat Bartomeu în cursul unui interviu acordat postului regional de televiziune 8TV.

Istoric legat de naționalismul catalan, FC Barcelona a pus stadionul său la dispoziție pentru organizarea unui concert în favoarea independenței, în timp ce tricourile sale de rezervă sunt realizate în culorile drapelului catalan. Totodată, mai mulți dintre jucătorii și conducătorii Barcei au luat parte la recentele manifestații în favoarea independenței Cataloniei.

„Acest lucru s-a întors împotriva noastră. Plătim o factură politică”, a asigurat președintele clubului, conform căruia „Barcelona nu a făcut nimic rău”.

Un judecător de instrucție din cadrul Audienței Naționale de la Madrid, specializat în cazuri complexe, l-a convocat pe Bartomeu în calitate de inculpat, pe 13 februarie, pentru ca acesta să dea explicații în legătură cu neplata unui impozit de 2,8 milioane euro pentru suma de 5 milioane euro vărsată lui Neymar în cursul anului 2013.

Transferul starului brazilian de la FC Santos la FC Barcelona a ridicat suspiciuni, cazul fiind intens mediatizat în ultimele luni, forțând inclusiv demiterea președintelui Sandro Rosell, predecesorul lui Bartomeu. Luni, Parchetul a solicitat trimiterea lui Rosell și a clubului FC Barcelona în fața justiției, procurorii bănuind că acesta a ascuns fiscului valoarea reală a transferului.

Această inculpare și riscul unui proces ar putea afecta candidatura lui Bartomeu la propria succesiune, cu ocazia alegerilor programate în vara acestui an.