BNR a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru finalul lui 2015, de la 2,2% la 2,1%

Banca Națională a României (BNR) prognozează o inflație de 2,1% pentru finalul acestui an și de 2,4% pentru finalul lui 2016, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Comparativ cu prognoza din luna noiembrie 2014, noua proiecție trimestrială indică o traiectorie mai joasă a ratei anuale prognozate a inflației, aceasta plasându-se la 2,1% la finele anului 2015 și la 2,4% la sfârșitul anului 2016. Repoziționarea la niveluri mai scăzute a acestei traiectorii are ca determinant major anticipata accentuare pe termen scurt a scăderii în termeni anuali a prețurilor volatile, în principal pe seama declinului prețului petrolului pe plan mondial, alături de persistența deficitului de cerere agregată, consolidarea pe un palier mai scăzut a anticipațiilor privind inflația, precum și de prelungirea inflației reduse și a caracterului fragil al redresării activității economice din zona euro și din alte țări europene”, se arată într-un comunicat al BNR remis, miercuri, AGERPRES.

Potrivit acestuia, principalele riscuri la adresa actualei prognoze decurg din incertitudinile crescute asociate evoluțiilor din mediul extern, generate în principal de tensiunile geopolitice regionale, de situația din Grecia și din zona euro și de divergența accentuată dintre conduitele politicilor monetare ale principalelor bănci centrale din lume.

Prognoza de inflație anunțată în noiembrie de BNR pentru finalul acestui an era de 2,2%. Ținta de inflație rămâne de 2,5% plus/minus un punct procentual, atât pentru 2015, cât și pentru anii următori.