Grecia: 72 de persoane din partidul Zorii Aurii, inclusiv liderul partidului, trimise în judecată

Consiliul judecătorilor din Curtea de Apel de la Atena a trimis miercuri în justiție 72 de persoane, printre care și liderul partidului neonazist Zorii Aurii, sub acuzația de ‘participare la o organizație criminală’, relatează AFP.

După o anchetă de 15 luni, care a fost declanșată după uciderea, în septembrie 2013, a unui muzician antifascist de către un membru al Zorii Aurii, sunt trimiși în judecată fondatorul și liderul partidului, Nikos Michaloliakos, principalele cadre și foști deputați ai formații și zeci de susținători ai partidului devenit notoriu pentru violențele împotriva imigranților.

Pe lângă acuzația de ‘participare la o organizație criminală’, inculpații vor fi judecați și pentru tentativă de crimă, deținere de arme sau violențe rasiale, comise de formațiunea xenofobă și antisemită.

Cei trei judecători ai Curții de Apel au urmat astfel solicitarea din rechizitoriul procurorului Isidoros Dogiakos, care a vorbit în octombrie anul trecut despre trimiterea în judecată a acestor persoane.

Data procesului nu a fost încă precizată, dar aceasta ar urma să fie fixată până la finalul lunii mai, înainte de expirarea perioadei de detenție provizorie pentru liderul partidului și ceilalți șase deputați aflați în închisoare.

Zorii Aurii, care a intrat pentru prima dată în parlament la alegerile legislative din 2012 cu 18 deputați, a știut să-și conserve scorul electoral la recentele alegeri de la 25 ianuarie, obținând realegerea a 17 deputați, în ciuda faptului că mulți dintre ei sunt după gratii sau în arest la domiciliu.