ONU: Militanți din gruparea Statul Islamic vând și torturează copii în Irak

Militanți din gruparea Statul Islamic vând în piețe copii irakieni răpiți și îi ucid pe alții, inclusiv prin crucificare sau ardere, a anunțat miercuri Comitetul ONU pentru drepturile copilului (UNCRC), transmite Reuters.

Băieți irakieni cu vârste sub 18 ani sunt tot mai des folosiți de gruparea jihadistă pentru comiterea unor atentate sinucigașe, fabricarea de bombe artizanale și obținerea de informații sau ca scuturi umane pentru a proteja echipamentele SI în fața atacurilor aeriene desfășurate de coaliția internațională condusă de SUA.

”Suntem profund îngrijorați de torturarea și uciderea acelor copii, în special din rândul minorităților. Amploarea acestei probleme este imensă”, a spus experta UNCRC Renate Winter, care a prezentat un raport privind violențele SI contra copiilor.

Copii din comunitățile yazidită și creștină, dar și suniți și șiiți, sunt victime ale acestor violențe.

”Avem informații despre copii, în special cu afecțiuni psihice, care sunt folosiți ca atentatori sinucigași, foarte probabil fără ca ei să înțeleagă măcar ce se întâmplă”, a explicat Winter.

UNCRC a denunțat uciderea sistematică de copii aparținând minorităților etnice și religioase de către așa-numitul Stat Islamic, inclusiv câteva cazuri de execuții în masă, precum și de decapitare, crucificare și ardere de vii a unor băieți”.

De asemenea, agenția ONU denunță violențele sexuale sistematice împotriva copiilor și vânzarea în piețe a copiilor ca sclavi sexuali, fapte comise de către membrii SI.

UNCRC le solicită autorităților irakiene să ia toate măsurile necesare pentru salvarea copiilor aflați sub controlul SI și pentru punerea sub acuzare a autorilor actelor de violență împotriva copiilor, a subliniat Renate Winter.