CE și-a îmbunătățit estimările privind creșterea economică a României în 2015 până la 2,7%

Comisia Europeană (CE) și-a îmbunătățit estimările privind creșterea economică a României în 2015 până la 2,7%, față de avansul de 2,4% pe care îl preconiza în luna noiembrie, conform previziunilor de iarnă publicate joi de executivul comunitar.

‘Creșterea economică în România este prognozată să rămână peste potențial la 2,7% în 2015 și 2,9% în 2016, susținută de cererea internă și revenirea graduală a economiei globale.

Consumul privat este așteptat să rămână robust, pe măsură ce creșterea salariilor, inflația scăzută, scăderea dobânzilor și îmbunătățirea condițiilor de pe piața muncii sunt factori care susțin puterea de cumpărare a gospodăriilor’, se arată în raportul Comisiei Europene.

Executivul comunitar adaugă că după doi ani de scădere, atât investițiile private cât și cele publice ar urma să înceapă să-și revină. De asemenea, exporturile vor continua să crească în 2015 și 2016, însă importurile vor avansa mai rapid astfel că aportul exporturilor nete la creșterea economică va fi unul ușor negativ în 2016.

‘Riscurile la adresa perspectivei macroeconomice și inflației par a fi echilibrate. Printre riscurile în scădere se numără o accelerare peste așteptări a fenomenului de deleveraging și impactul unei noi deteriorări a tensiunilor geopolitice, de pe urma conflictului dintre Ucraina, asupra încrederii și perspectivelor economice ale principalilor parteneri comerciali. Riscurile în sus sunt legate de efectele peste așteptări ale Planului de investiții al UE și implementarea unor noi reforme structurale’, susține raportul CE.

În ceea ce privește inflația, Comisia Europeană estimează că aceasta va rămâne la un nivel moderat, urmând ca în 2015 să atingă o medie anuală de 1,2%, în principal datorită scăderii semnificative a prețurilor la energie, inflației scăzute din UE și a estimărilor inflaționiste scăzute. Însă, în 2016, inflația ar urma să accelereze până la 2,5% pe măsură ce continuă relansarea cererii interne.

Executivul comunitar susține că procesul de consolidare fiscală va continua și în acest an, când deficitul bugetar guvernamental ar urma să scadă până la 1,5% din PIB de la 1,8% din PIB în 2014, în condițiile în care reducerea veniturilor din taxe ar urma să fie contracarată prin reducerea cheltuielilor. CE precizează că pe partea de venituri a luat în calcul reducerea contribuțiilor sociale și reducerea taxei pe construcțiile speciale. În plus, cheltuieile cu bunuri și servicii ar urma să scadă semnificativ, iar alte economii ar putea apărea de pe urma încetării cheltuielilor speciale din 2014, precum organizarea alegerilor. Deficitul va rămâne la 1,5% și în 2016 pe baza ipotezei că veniturile se vor dezvolta în linie cu perspectivele mai bune de creștere.

În ceea ce privește Uniunea Europeană, prognozele de iarnă ale CE estimează că, pentru prima dată după 2007, toate statele membre UE ar urma să înregistreze creștere economică în acest an, aceasta urmând să se accelereze în 2016. Pentru 2015, creșterea economică a UE și a zonei euro este prognozată la 1,7%, respectiv 1,3%, urmând ca în 2016 să avanseze până la 2,1%, respectiv 1,9%.