Importantă manifestație spontană la Atena împotriva deciziei BCE

Circa 5.000 de persoane, potrivit poliției, au răspuns joi seara, la Atena, unui îndemn, lansat pe rețelele sociale, de a manifesta împotriva ‘șantajului’ exercitat asupra guvernului grec, după decizia din ajun a Băncii Centrale Europene (BCE) de a restrânge mecanismele de finanțare pentru băncile grecești, informează AFP.

Manifestanții s-au reunit în tăcere și fără banderole în piața Syntagma, în fața parlamentului, scena marilor manifestații antiausteritate din ultimii ani, pentru a-și arăta susținerea față de guvernul de stânga condus de Syriza, care ‘îndrăznește să apere interesele’ grecilor, au precizat numeroși manifestanți pentru agenția de presă franceză.

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat joi, la întoarcerea din turneul său diplomatic european, că ar trebui să se pună capăt ‘coșmarului austerității’ în Grecia și în Europa. Tsipras a avertizat că ‘democrația în Grecia și în Europa nu poate fi șantajată’. Șeful executivului de la Atena a reiterat că va renegocia planul de asistență internațională pentru Grecia, aprobat de UE și FMI, respectând programul partidului său și votul grecilor.