Fără rachete antitanc și radare moderne, armata ucraineană nu poate face față separatiștilor (expert militar)

Armata ucraineană pierde teren în fața separatiștilor proruși întrucât aceștia din urmă dispun de armament superior, situație ce s-ar putea schimba numai dacă trupele Kievului ar primi arme moderne antitanc și radare ce localizează piesele de artilerie ale inamicului, consideră un expert militar britanic citat într-o analiză publicată sâmbătă de BBC.

În confruntările de la aeroportul strategic din Donețk, pierdut de trupele ucrainene după luni de lupte grele, blindajele moderne ale vehiculelor de luptă au oferit rebelilor proruși un avantaj decisiv, apreciază Reuben Johnson, analist în cadrul Jane’s Defence.

Drept urmare, guvernul de la Kiev a cerut Statelor Unite să-i furnizeze rachete antitanc Javelin și radare de localizare a pieselor de artilerie, dar Washingtonul nu a dat curs solicitării, punând deocamdată pe primul plan implicațiile pe care un ajutor militar acordat Ucrainei le-ar avea asupra relațiilor cu Moscova, deși generalul Philip Breedlove (comandantul suprem al forțelor aliate în Europa — SACEUR) și alți oficiali americani au recomandat furnizarea de arme Ucrainei.

‘Echipamentele militare rusești din estul Ucrainei sunt printre cele mai bune’ din dotarea armatei ruse, în timp ce ‘circa 70% din rachetele antitanc ucrainene sunt vechi și chiar expirate’, menționează expertul citat. El precizează că aproape toate blindajele vehiculelor de luptă rusești sunt reactive, adică sunt constituite dintr-un strat suplimentar de cutii explozive ce acoperă tancul, astfel încât atunci când o rachetă lovește cutia ea explodează fără să afecteze mai departe structura tancului.

În ce privește radarele ce permit localizarea pieselor de artilerie ale inamicului pe baza analizei traiectoriei obuzelor trase de acestea, Reuben Johnson menționează că armata ucraineană dispune de astfel de instalații, dar raza lor de acțiune este redusă. Pe de altă parte, el crede că SUA nu au oferit Ucrainei radare de acest fel mai performante de teama că armata ucraineană ar putea trage împotriva pieselor de artilerie rusești amplasate dincolo de graniță, pe teritoriul rus.

Cât despre balanța efectivelor implicate în luptele din estul Ucrainei, mai multe grupuri de analiză din SUA au întocmit un nou raport pe baza informațiilor obținute în urma discuțiilor cu oficialii ucraineni și din cadrul NATO, estimând astfel că la ora actuală de-a lungul liniei frontului circa 34.000 de soldați ucraineni se confruntă cu circa 36.000 de combatanți rebeli, dintre care între 8.500 și 10.000 sunt militari ruși. În raport se arată de asemenea că, potrivit estimărilor NATO, circa 1.000 de ofițeri din cadrul serviciilor de informații militare ale Rusiei (GRU) acționează de partea separatiștilor în estul Ucrainei.

În luna septembrie, un analist militar rus, Ilia Kramnik, afirma că pe frontul din Ucraina luptă între 20.000 și 25.000 de insurgenți separatiști și între 45.000 și 50.000 de soldați ucraineni.