Gerea, după discuțiile cu FMI: Suntem într-o zonă pozitivă cu discuțiile

Discuțiile Fondului Monetar Internațional cu autoritățile române au continuat, sâmbătă, pe subiectele din sectoarele finanțe și energie.

„Suntem într-o zonă pozitivă a discuțiilor cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, dar deocamdată nu pot spune mai mult”, a declarat ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Potrivit unor surse oficiale, în domeniul energetic trebuiau discutate trei subiecte importante printre care și calendarul liberalizării pieței gazelor.

Experții FMI s-au întâlnit, vineri, cu reprezentanții tuturor ministerelor pentru a se stabili dacă va mai exista un nou acord cu instituția financiară internațională.

O misiune a Fondului Monetar Internațional, condusă de Andrea Schaechter, se află în România din 27 ianuarie pentru a treia evaluare a acordului preventiv aflat în derulare. Primele două evaluări ale actualului acord au fost realizate în prima parte a anului trecut.

Reprezentantul rezident al FMI pentru România și Bulgaria, Guillermo Tolosa, a declarat, înainte de începerea misiunii FMI, că vor avea loc consultări în cadrul Articolului IV și a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv încheiat cu România, care a fost aprobat în data de 27 septembrie 2013. „Membrii misiunii vor discuta cu autoritățile române recentele evoluții ale economiei românești și prioritățile în reformele economice”, a spus Guillermo Tolosa.

România are în derulare cu FMI un acord stand-by de două miliarde de euro din care autoritățile nu au accesat fonduri până în prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare.

Actualul acord stand-by este cel de-al 10-lea încheiat de România cu Fondul Monetar Internațional din ultimii 23 de ani și al treilea acord solicitat FMI, de la declanșarea crizei economice, în 2009.

Primul acord de după decembrie 1989 a fost încheiat în 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a instituției financiare internaționale.