Nigeria a amânat alegerile prezidențiale și parlamentare de la 14 februarie la 28 martie, a anunțat sâmbătă comisia electorală, invocând motive de securitate, relatează agenția DPA.
Alegerile de guvernatori și pentru legislativul statelor ce alcătuiesc federația nigeriană au fost mutate de la 28 februarie la 11 aprilie.
Șeful comisiei electorale Attahiru Jega a justificat decizia prin motive de securitate.
„Nu putem desfășura personal și materiale fără nicio garanție de securitate”, a spus Jega.
Există îngrijorarea că mulți oameni nu ar putea vota în nord-estul Nigeriei, unde grupul islamist Boko Haram conduce o campanie de teroare.
Armata se pregătește să lanseze o nouă ofensivă împotriva Boko Haram săptămâna viitoare, au declarat surse militare.
„Sfatul șefilor de securitate este că va fi imposibil să se asigure alegerile în timp ce are loc o operațiune militară”, a mai spus Jega.
Amânarea alegerilor ar oferi de asemenea mai mult timp pentru a distribui cărțile de alegător, a mai declarat el. Mai puțin de 70% din cărțile de alegător au fost predate până acum.
Anunțul a fost făcut după o zi întreagă de discuții între comisia electorală națională, comisiile electorale ale celor 36 de state, partide politice și grupuri ale societății civile.
Mai mult de jumătate din comisiile electorale ale statelor s-au opus inițial amânării, care a fost apărată de armată.
Partidul Democrat Popular (PDP) la putere a fost divizat asupra amânării votului, în timp ce principala formațiune de opoziție Congresul tuturor progresiștilor (APC) și alte 15 partide s-au opus, potrivit unor surse de la reuniune.
Unii oficiali din aceste partide au amenințat că vor crea o criză politică, a declarat Alhaji Abdulkadir Abdulsalam, președintele micului Partid al Muncii.
Manifestații au fost deja pregătite pentru a protesta împotriva amânării, văzută de critici ca un truc al președintelui Goodluck Jonathan și PDP de a câștiga timp și scădea sprijinul pentru APC și candidatul său tot mai popular, fostul dictator militar Muhammadu Buhari.
Boko Haram, care vrea să stabilească un stat islamic, a ucis peste 13.000 de persoane începând din 2009 în nordul Nigeriei, amintește DPA.