Deputata Elena Udrea s-a prezentat marți, la Secția 2 de Poliție, în cadrul programului stabilit pentru control judiciar, după ce a fost pusă sub urmărire penală de DNA în dosarul Microsoft, în care este acuzată de săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani (în forma dobândirii/utilizării de bunuri cunoscând că provin din infracțiuni) și fals în declarații de avere.
Ea a confirmat că se va prezenta la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), la ora 12,00.
Citarea la DNA a Elenei Udrea vine după ce Camera Deputaților a încuviințat cererile procurorilor de urmărire penală, reținere și arestare preventivă în dosarele Gala Bute și Microsoft.
Plenul Camerei Deputaților a aprobat luni seară trei cereri ale procurorilor care au cuprins mai multe solicitări, pe numele deputatei Elena Udrea, pentru ridicarea imunității.
În prima cerere, procurorii anticorupție au solicitat începerea urmăririi penale a Elenei Udrea, în dosarul ‘Gala Bute’, pentru abuz în serviciu cu obținerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite. Votul parlamentarilor a fost 285 ‘pentru’ și 49 ‘împotrivă’.
În cea de-a doua cerere, DNA a solicitat Camerei Deputaților încuviințarea extinderii începerii urmăririi penale, pentru luare de mită, și a arestării preventive în dosarul ‘Gala Bute’, pe numele fostului ministru al dezvoltării regionale și turismului. Prima solicitare din cuprinsul acestei cereri a fost aprobată cu 278 voturi ”pentru” și 50 ”împotrivă”, iar cea de-a doua, cu 219 voturi ‘pentru’ și 102 voturi ‘împotrivă’.
De asemenea, în dosarul ”Microsoft” procurorii DNA au făcut o cerere cu trei solicitări de încuviințare, respectiv a urmăririi penale pentru trafic de influență, spălare de bani și fals în declarația de avere, pe numele Elenei Udrea, aprobată cu 243 de voturi ”pentru” și 50 ”împotrivă”, reținerea și arestarea preventivă a acesteia — adoptată cu 202 voturi ‘pentru’ și 65 de voturi ‘împotrivă’—și înlocuirea controlului judiciar, dispus la data de 29 ianuarie, cu măsura arestării preventive — adoptată de plenul Camerei Deputaților cu 152 de voturi ‘pentru’ și 82 ‘împotrivă’.
Fostul ministru a scris luni seară pe Facebook, în timp ce deputații aprobau solicitările DNA, că Parlamentul a ratat ‘o șansă’ votând pentru cererile procurorilor.