Erdogan: Mișcarea lui Gulen, o amenințare mai gravă decât PKK pentru securitatea Turciei

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că mișcarea imamului Fethullah Gulen reprezintă o amenințate mai gravă pentru securitatea Turciei decât rebelii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), relatează marți AFP.

”În prezent, pe plan internațional, nici chiar organizația teroristă PKK nu a provocat atâtea pagube pentru Turcia ca ‘structura paralelă’ a lui Gulen”, le-a declarat Erdogan jurnaliștilor care-l însoțesc într-o vizită oficială în Columbia.

Șeful statului turc i-a reproșat fostului său aliat Gulen că a format o rețea de ”relații murdare” cu comunitatea internațională în scopul de a calomnia guvernul islamo-conservator, aflat la conducere în Turcia din 2002.

Constituită dintr-o serie de școli, ONG-uri, media sau companii, mișcarea imamului Gulen, care trăiește în SUA din 1999, a susținut regimul lui Erdogan împotriva armatei și a elitei laice din Turcia. Dar ”omul forte” al Turciei i-a declarat război total lui Gulen în urmă cu un an, în contextul unui scandal de corupție fără precedent care a cuprins tot anturajul lui Erdogan.

Președintele îi reproșează lui Gulen că a fabricat toate acuzațiile de corupție pentru a-i afecta imaginea și pentru a crea ”un stat paralel” având drept scop să-l înlăture de la putere. El a ripostat ordonând epurări masive și anchete împotriva tuturor apropiaților organizației lui Gulen.

PKK reprezintă de zeci de ani inamicul ”numărul unu” al autorităților turce. Rebeliunea s-a soldat cu circa 40.000 de morți din 1984 în Turcia. Începând din toamna lui 2012, guvernul lui Erdogan a angajat convorbiri de pace cu șeful PKK, Abdullah Ocalan, aflat în prezent în închisoare, convorbiri care n-au dus deocamdată la nici un rezultat.