Ioan Mircea Pașcu: Un posibil acord la Minsk trebuie urmat de o soluție politică la conflictul din Ucraina

Un posibil acord de încetare a focului la Minsk trebuie să fie urmat imediat de inițierea eforturilor în vederea găsirii unei soluții politice la conflict, a apreciat europarlamentarul român Ioan Mircea Pașcu (PSD), vicepreședinte al Parlamentului European și al Comisiei pentru afaceri externe, potrivit unui comunicat de presă difuzat miercuri.

„Intensificarea recentă a violenței directe a Rusiei, respectiv a celei susținută de Rusia în Ucraina de Est urmărește două obiective: unul militar și unul diplomatic. Din punct de vedere militar este din ce în ce mai clar că partea rusă încearcă, în primul rând, să controleze punctul strategic Debalțevo, îmbunătățind astfel poziția de front a separatiștilor și, în al doilea rând, să cucerească orașul Mariupol, ceea ce ar însemna un pas înainte foarte important în direcția stabilirii unui coridor terestru între Rusia și Crimeea, altfel, foarte greu de aprovizionat după anexarea ilegală a peninsulei’, a apreciat Pașcu într-o declarație scrisă, depusă în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind situația din Ucraina.

În ceea ce privește diplomația, unii analiști au sugerat, chiar și înainte de inițiativa de pace a cancelarului Merkel și a președintelui Hollande, că Moscova vrea să crească nivelul de violență pentru a aduce puterile occidentale la masa negocierilor, a amintit Ioan Mircea Pașcu. ‘Problema este că, în ochii Moscovei, având în vedere primatul acțiunii militare, diplomația pare să aibă doar rolul câștigării de timp pentru atingerea obiectivelor militare, iar o consecință este lipsă de rezultate a reuniunii celor trei lideri. În același timp, este adevărat și reversul medaliei: un acord potențial de încetare a focului la Minsk trebuie să fie urmat imediat de inițierea eforturilor în vederea degajării unei soluții politice la conflict. Altfel, ar fi încă o oportunitate pierdută, cu consecințe și mai grave”, a concluzionat vicepreședintele Parlamentului European.