Strugurii și vinul roșu contribuie la arderea grăsimilor

Efectele pozitive ale unui compus extras din struguri negri asupra persoanelor supraponderale au fost demonstrate științific: vinul roșu conține un compus care arde grăsimile din ficat, arată un studiu publicat recent în Journal of Nutritional Biochemistry și preluat de metronews.fr.

Oamenii de știință au expus un ficat și celule de grăsime unor extrași din mai multe substanțe chimice provenite din struguri Muscadine, soi din sud-estul Statelor Unite. Unul din compuși, acidul elagic, a dus la încetinirea semnificativă a creșterii numărului de celule de grăsime existente, ca și a formării unora noi. Astfel, consumul de vin roșu ar fi un bun mijloc de a contribui la combaterea obezității și a tulburărilor metabolice asociate, cum ar fi steatoza hepatică (când ficatul este prea gras).

Studii realizate anterior, desfășurate pe șoareci supraponderali, puseseră în evidență necesitatea unui regim alimentar cu extrași din soiul de struguri Pinot Noir. Ficatul șoarecilor care au consumat echivalentul uman al unui pahar și jumătate pe zi din sucul acestor struguri a acumulat mai puțină grăsime decât al semenilor lor care nu primiseră extras de struguri.

Cercetătorii avertizează totuși că extrașii din struguri nu constituie un tratament miraculos pentru pierderea greutății. ‘Nu am ajuns la concluzia că acești compuși ar avea un rol în slăbire, precizează Neil Shay, biochimist și coautor al studiului. Dar, dacă am putea dezvolta o strategie nutrițională care ar reduce acumularea de grăsimi în ficat, folosind struguri, ar fi un lucru bun’, a adăugat el.

Scopul nu este prin urmare înlocuirea medicamentelor existente cu struguri, ci îndrumarea oamenilor spre alimente bune pentru sănătate. ‘Dacă vă faceți cumpărăturile știind ce aliment este bun pentru problemele dvs. de sănătate, ar fi bine să vă procurați acest fruct’, a încheiat el.