Presa internațională despre „Aferim!” de Radu Jude: O perspectivă excepțională asupra unei perioade istorice cheie

„Aferim!” de Radu Jude, film care e avut premiera mondială miercuri la Festivalul de Film de la Berlin, este amplu elogiat în presa internațională, fiind considerat „o perspectivă excepțională, profund inteligentă asupra unei perioade istorice cheie”, se arată într-un comunicat al ICR Berlin transmis joi AGERPRES.

Premiera mondială a filmului „Aferim!” în regia lui Radu Jude a avut loc în cadrul proiecțiilor din competiția internațională a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Echipa filmului a fost prezentată publicului, conform tradiției, de către directorul Berlinalei, Dieter Kosslick.

ICR Berlin transmite o sinteză a reacțiilor presei internaționale în urma proiecției în premieră a filmului „Aferim!”.

„O perspectivă excepțională, profund inteligentă asupra unei perioade istorice cheie cu ramificații semnificative către prezent”, notează criticul Jay Weissberg, de la Variety, în cronica filmului „Aferim!”, referindu-se la faptul că filmul lui Jude tratează tema robiei țiganilor într-o Românie de secol XIX.

„Răspunsul României la ’12 Years a Slave’ este surprinzător și sălbatic de comic”, notează și Stephen Dalton, de la The Hollywood Reporter, făcând, astfel, o paralelă cu filmul ce ilustrează sclavia în America de Nord și pelicula prezentată de Jude în competiția Berlinalei.

„Drama istorică alb-negru ‘Aferim!’ a lui Radu Jude este o dovadă că cinematograful românesc explorează noi genuri și tematici”, notează și Ștefan Dobroiu, de la Cineuropa.org. „Aferim!” mai rulează în cinematografele Berlinalei, joi, de la ora 22,30, la sala Kino International și duminică, de la ora 21,30, la Haus der Berliner Festspiele.

Miercuri seară a avut loc și proiecția filmului „De ce eu?”, în regia lui Tudor Giurgiu, la Kino International, în prezența echipei care a lucrat la realizarea acestuia. Filmul a fost prezentat de Wieland Speck, directorul secțiunii Panorama — în cadrul căreia acest film rulează.

Tot miercuri, Centrul Național al Cinematografiei a organizat o recepție dedicată filmului românesc. Echipele de film românești din cadrul Berlinalei, „Aferim!” și „De ce eu?”, producători, actori și jurnaliști români s-au întâlnit cu operatori din industria cinematografică internațională în salonul „Marie Antoinette” din Berlin-Friedrichshain.

Prezența românească la Festivalul Internațional de Film de la Berlin este susținută de Institutul Cultural Român Berlin. Ceremonia de închidere și premiere a Festivalului Internațional de Film de la Berlin are loc sâmbătă, de la ora locală 19,00, în Berlinale Palast.