George Buruiană a demisionat din funcția de director general al CFR Marfă

George Buruiană a demisionat, joi, din funcția de director general al CFR Marfă, pe care o ocupă din data de 5 iunie 2014, a anunțat, vineri, compania.

„Până la numirea unui director interimar, conducerea executivă a societății va fi asigurată conform Regulamentului de Organizare și Funcționare al SNTFM CFR Marfă SA”, se menționează în comunicat.

Potrivit unor reprezentanți ai companiei, demisia a fost „din motive personale”, iar până la numirea noului director general interimar, de către Consiliul de Administrație, atribuțiile vor fi preluate de directorul general adjunct Laurențiu Georgescu.

Conform statutului companiei, conducerea executivă a CFR Marfă este asigurată de directorul general, care este și președintele Consiliului de Administrație. Când se creează un loc vacant în CA, Adunarea Generală a Acționarilor alege un nou administrator pentru completarea locului vacant. Durata pentru care este ales noul administrator pentru a ocupa locul vacant va fi egală cu perioada rămasă până la expirarea mandatului predecesorului său. CA este format din 11 administratori.

Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă SA este operatorul național de transport feroviar de marfă din România, lider pe această piață cu o cotă de piață de 57,2%, la nivelul primelor nouă luni ale anului 2014.

Compania CFR Marfă își propune pentru anul în curs un profit brut de trei milioane de lei, la venituri totale de 877,165 milioane de lei și cheltuieli de 874,165 milioane de lei, potrivit proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2015 al companiei, publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor.

Pentru finalul anului 2015, compania menține numărul de salariați la 6.476, aceștia având propus un câștig mediu lunar pe salariat de 2.695 lei, determinat pe baza cheltuielilor cu salariile, în creștere cu 220 de lei față de 2014.

Cheltuielile cu personalul companiei sunt prevăzute la 288,182 milioane de lei, din care 209,434 milioane de lei cheltuieli cu salariile, iar 5,881 milioane de lei bonusuri.

Compania are plăți restante de 96 milioane de lei, în scădere față de 2014, și creanțe restante de 350 milioane de lei. Investițiile preconizate de CFR Marfă pentru anul în curs ajung la 73 de milioane de lei.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a declarat, la sfârșitul lui noiembrie 2014, că CFR Marfă a înregistrat rezultate bune, în primele nouă luni ale anului, în condițiile în care volumul de mărfuri expediate a crescut cu 6,9%, iar cota de piață a urcat de la 54% la 58% pentru mărfuri transportate.

CFR Marfă se află în subordinea Ministerului Transporturilor.