Biserica Ortodoxă pomenește sâmbătă pe cei adormiți întru Domnul, marcând astfel ceea ce în popor este cunoscut drept „Moșii de Iarnă”.
”În fiecare an, în sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, credincioșii aduc la Biserică ofrande pentru sufletele celor dragi. Astfel, în bisericile și cimitirele ortodoxe se va face pe 14 februarie pomenirea celor adormiți. Această zi mai este cunoscută în Biserica Ortodoxă și sub denumirea populară de Moșii de iarnă”, menționează agenția Basilica a Patriarhiei Române.
Potrivit sursei, ”Moșii de iarnă” marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se vor încheia sugestiv cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. De săptămâna viitoare, ultima înaintea Postului Paștelui, credincioșii ortodocși lasă sec de carne.
La Moșii de iarnă se împart alimente și, uneori, vase umplute cu mâncare gătită sau cu apă. În cadrul sărbătorii, la slujbele bisericești sunt pomeniți toți moșii și strămoșii care au trecut la cele veșnice, după care cei prezenți se împărtășesc din bucatele sfințite, pentru ca sufletele celor adormiți să dobândească odihna cea veșnică de la Dumnezeu.
În afară de „Moșii de Iarnă”, pomenirea celor adormiți se face și în sâmbăta dinainte de Rusalii, care poartă denumirea de „Moșii de Vară”, dar și în prima sâmbătă a lunii noiembrie (Moșii de toamnă).