Editura Polirom, despre intenția Guvernului, de introducere a timbrului cultural: ”Măsura va conduce la creșterea cu 250% a prețului cărții”

timbru culturalEditura Polirom își exprimă îngrijorarea cu privire la noul proiect de lege, dezbătut în Comisia de cultură a Camerei Deputaților, privind introducerea timbrul cultural, care urmează să înlocuiască Legea nr. 35/1994. ”Am luat cunoștință cu îngrijorare despre noul proiect de lege dezbătut în comisia de specialitate a Camerei Deputatilor privind timbrul cultural, proiect menit să înlocuiască legea nr. 35/1994. Ingrijorarea noastră nu privește aspectele tehnice ale proiectului, ci mai ales creșterea fără precedent a nivelului de taxare. Astfel, pentru valoarea timbrului literar (TL), aplicat cărților de beletristică, proiectul prevede o creștere de la 2% din prețul de vânzare al cărților, la o valoare forfetara de 1 leu. Practic, dacă pentru o carte care costă 10 lei, valoarea TL este acum de 0,2 lei, prin aplicarea noii legi, aceasta va crește de cinci ori. Pentru un preț mediu al cărților editate azi în România – de 20 lei –, creșterea va fi de 250%. Legea prevede aplicarea pe fiecare carte a unui timbru, similar celui utilizat pentru țigări și băuturi alcoolice, și un mod de administrare birocratic, care va implica costuri suplimentare de administrare a TL. Estimăm că toate acestea, cumulate, vor duce la creșteri medii de prețuri de cca 7-8% față de cele actuale”, se precizează într-un comunicat de presă al editurii. În document se subliniază că actual criză economică a redus drastic, cu 30-40%, piața de carte autohtona. ”Consumul de carte per capita în România e printre cele mai scăzute, iar bibliotecile, inclusiv cele școlare – cu puține excepții – au un fond de carte vechi, deteriorat, lipsite fiind de fonduri pentru achiziții. Creșterea unei taxe, și asa unice in UE, nu va face decât să reducă și mai mult accesul unei largi categorii de oameni la literatură.
Chiar și pentru o cotă de TVA redusă (de 9%), prin noua valoare de 1 leu a TL, cartea va fi purtătoare de taxe majorate. Pentru o carte de 10 de lei, taxarea va fi de 19%, de trei ori mai mare decât nivelul mediu european. Menționăm că în multe țări, preocupate de accesul cetățenilor lor la cultura, nivelul de taxare este zero sau unul foarte redus (3-6%). Nu știm în ce măsură creșterea taxei pentru cărțile de literatură va sluji uniunilor de creatori, întrucât proiectul de lege nu reglementează modul de utilizare a sumelor colectate. Știm insă că primii afectați de scumpire vor fi elevii, studenții și toți iubitorii de beletristică, în general. Inevitabil, cererea de carte va săadea odată cu suprataxarea, iar accesul la informație și cultură – în măsura în care este un drept constituțional – va fi și mai restricționat. Solicităm, prin urmare, ca legiuitorul să reanalizeze implicațiile unei asemenea legi și să-și asume consecințele sociale pe care ea le generează, în cazul în care nivelul de taxare al cărților va rămâne cel prevăzut de actualul proiect”, se precizează în încheierea comunicatului de presă. (E.M.)