Gerea despre complexurile energetice Hunedoara și Oltenia: Știm că restructurările trebuie făcute, dar nu oricum

Ministrul Energiei, IMM-urilor și Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, a afirmat vineri, la Pitești, că restructurările solicitate de partenerii financiari internaționali la complexurile energetice Hunedoara și Oltenia sunt necesare, dar ele trebuie să fie făcute ținând cont de asigurarea securității energetice a României.

„În ceea ce privește cele două complexe energetice, acolo lucrurile sunt clare, trebuia să avem o analiză finalizată, care să ne spună încotro ne îndreptăm cu restructurările.

Nu a fost gata până în acest moment, noua echipă de la minister va trebui să o facă, are ca termen o lună să vină cu un calendar în care să spunem ce trebuie făcut acolo. Din punctul nostru de vedere, al echipei de la nivelul Ministerului Energiei, știm că restructurările trebuie făcute, dar nu oricum. (…) Principalul element care trebuie să ne preocupe este securitatea energetică a României”, a declarat Gerea, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul a subliniat faptul că cele două complexuri au un rol important în cadrul sistemului energetic național, deși costurile de producție sunt mai mari.

„Aceste două componente ale sistemului energetic au o importanță extraordinară pentru stabilitatea furnizării de energie electrică și totodată pentru echilibrarea sistemului. (…)

Așa încât nu ne putem arunca într-o singură direcție, România are nevoie de o construcție echilibrată. Știu că sunt costuri, știu că sunt probleme foarte mari (…), dar trebuie păstrate aceste facilități, trebuie să găsim soluții optime pentru securitatea energetică a României”, a precizat ministrul Energiei.

Premierul Victor Ponta a anunțat, pe 10 februarie, că Guvernul nu s-a înțeles cu partenerii financiari internaționali în privința creșterii prețului pentru gazele naturale și a restructurărilor din complexurile energetice Hunedoara și Oltenia, motiv pentru care nu va fi semnată încă o scrisoare de intenție, adăugând însă că restul obiectivelor sunt îndeplinite.

Potrivit premierului, acordul este în vigoare și cele două probleme vor fi rediscutate în luna aprilie.