Satele și comunele românești trebuie revitalizate și dezvoltate prin fluxuri economice și umane, a declarat luni comisarul european pentru Politică regională, Corina Crețu.
„În opinia mea, un program de dezvoltare a comunelor și micilor orașe este important pentru România. În acest sens doresc să vă anunț în premieră că la nivelul Comisiei am luat decizia împreună cu comisarul responsabil pentru agricultură să acordăm o atenție particulară articulării mai coerente între dezvoltarea urbană și cea rurală, să lucrăm mult mai strâns la nivelul direcțiilor generale respective ale Comisiei Europene, în așa fel încât dezvoltarea rurală să capete o dinamică și o importanță mai mare în viitoarea perioadă”, a spus Crețu la cea de-a XVIII-a sesiune ordinară a adunării generale a Asociației Comunelor din România.
Potrivit acesteia, Comisia Europeană consideră că orice regiune are nevoie de o strategie pe termen mediu și lung pentru a se revitaliza.
„Am cerut statelor membre strategii de specializare inteligentă. Nu orice regiune poate fi Silicon Valley, dar poate găsim acel element pe care să îl dezvolte, fie că este vorba despre industria alimentară, turism, agricultură, energie, noi tehnologii. Vă încurajez pe fiecare ca în cadrul regiunilor dumneavoastră să găsiți — cum este gemul de Topoloveni de pildă — acele produse care pot fi considerate emblema regiunii dumneavoastră. Problemele comunelor și satelor din estul Europei sunt mult mai complexe și mai grave decât cele ale statelor membre cu mare vechime în ceea ce privește apartenența la UE”, a mai spus Corina Crețu.
Ea a menționat că fondurile europene nu pot fi folosite doar pentru a repara clădiri vechi și frumoase.
„De fapt, fondurile europene sunt cel mai bine folosite atunci când susțin ceea ce noi numim acțiuni integrate, adică nu acțiuni cu o singură componentă, ci proiecte care includ tot ceea ce este necesar pentru o viață mai bună, diversificarea economică, educație și pentru adulți și pentru copii, sănătate, timp liber și multe altele. Vă asigur că în următoarea perioadă de programare, 2014-2020, putem finanța toate acestea cu condiția ca dumneavoastră să pregătiți proiecte concrete care să răspundă necesităților comunelor dumneavoastră și să se regăsească în strategiile pe care trebuie să le aibă România. Avem nevoie de strategii, planuri pe termen lung pentru comunele țării și locuitorii lor”, a mai declarat Crețu.
Potrivit acesteia, România are particularitatea că 45% din populație trăiește în mediul rural, care se confruntă cu presiuni crescânde din cauza migrației locuitorilor spre zone urbane ori spre alte țări din UE din cauza sărăciei, a problemelor de asigurare a educației la standarde competitive din lipsa condițiilor de viață la standarde europene, în special în privința rețelei de transport, apei curente, canalizării și colectării deșeurilor.