Organizația „Salvați copiii” a salvat în ultimii cinci ani viețile a circa o mie de bebeluși născuți prematur prin dotarea cu aparatură medicală a 54 de maternități și secții de neonatologie din 33 de județe ale țării, a declarat marți, la Sfântu Gheorghe, Amalia Năstase, ambasadoarea programului de reducere a mortalității infantile.
„O mie de copii ar fi murit dacă asociația ‘Salvați copiii’ nu ar fi început această campanie. (…) Acești o mie de copii trăiesc, ei ne pot conduce țara în viitor, pot să fie laureați ai premiului Nobel, se poate întâmpla orice. Din acest punct de vedere nu cred că este ceva mai important pe lume decât să poți salva viața unui copil”, a declarat Amalia Năstase.
Ea a menționat că această campanie nu s-ar fi putut derula fără donațiile venite din partea cetățenilor și companiilor care au înțeles importanța acestui demers și a făcut un apel de a susține în continuare programul prin direcționarea a 2% din impozitul pe venit către organizația „Salvați copiii”.
Președintele executiv al organizației, Gabriela Alexandrescu a menționat că România continuă să ocupe locul I în Europa în ce privește mortalitatea infantilă, cu o rată de 8,5 la mia de nou născuți, față de media europeană de 3,8 la mie.
„Nu e normal, e dureros să pierdem un copil la cinci ore, la fiecare cinci ore un copil sub un an să moară. (…) O mare parte din aceste cazuri pot fi prevenite prin o mai bună echipare a spitalelor și un mai bun control al sarcinilor. (…) Cu ajutorul oamenilor am strâns 4,8 milioane de lei și în funcție de cerințe am dotat mai multe maternități și secții de neonatologie din țară și nu ne oprim aici”, a declarat Gabriela Alexandrescu.
Ea a menționat că rata mortalității infantile în județul Covasna se situa în 2013 peste media pe țară, la aproape 11 la mie, iar 96 din cei peste 1.000 de bebeluși veniți pe lume în 2014 la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe s-au născut prematur. Drept urmare, organizația „Salvați copiii” a donat marți acestui spital un incubator pentru terapie intensivă, de ultimă generație, în valoare de 7.500 de euro.
Directorul instituției, Nagy Andras Robert, a menționat că spitalul a modernizat anul trecut blocul de nașteri și, totodată, a investit în aparatură medicală performantă.
„Noua sală de nașteri a fost amenajată la standarde europene, deci am reabilitat blocul de nașteri și am ținut ca pe lângă ambianța și confortul pacienților, deci al mamei și copilului, să dotăm cu ajutorul Consiliului Județean și cu aparatura specifică terapiei intensive neonatale. (…) Afirm azi că în județ, în mod cert, și probabil și în regiune suntem singurul spital care deține nu unul, ci două aparate de resuscitare neonatală, investiții care conduc la ideea de nașteri sigure”, a declarat Nagy Andras Robert.