Oprescu: Am reușit în ultimii 6 ani să redăm bucureștenilor peste 150.000 de mp de spațiu verde

Municipalitatea a reușit în ultimii 6 ani să redea bucureștenilor peste 150.000 de mp de spațiu verde, a declarat marți primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

„Am reușit în ultimii 6 ani, prin desființarea a 2.000 de construcții civile construite ilegal pe domeniul public, să redăm bucureștenilor peste 120.000 de mp de spațiu verde în afara parcurilor Capitalei și 30.000 de mp de spațiu verde în parcurile pe care le avem în administrare”, a spus Oprescu, în contextul în care a fost prezent la Curtea de Apel București unde s-a judecat un dosar privind 7 hectare de teren din Parcul Herăstrău vândute de BTT către o firmă privată.

El a menționat că încă din 2009 Primăria București a intrat în proces alături de clubul de yachting Sportul Studențesc având calitatea de intervenient accesoriu, instanța admițând cererea Municipalității de a-și apăra un teren care-i aparține încă de pe vremea regelui Carol I.

„Precizez că terenul în litigiu, la momentul emiterii certificatului de atestare, era parte integrantă a Parcului Herăstrău — monument istoric, fiind domeniul public al Municipiului București. Așa cum arată înscrisurile puse la dispoziția instanței, terenul de 7 ha reprezintă o secțiune dintr-o suprafață mai mare de teren expropriat pentru cauza de utilitate publică în baza legii pentru crearea Parcului Național (ulterior Herăstrău) înființat prin legile din anul 1910 și 1912”, a afirmat edilul general.

El a explicat că Municipalitatea a pus la dipoziția BTT cele 7 hectare de teren din Parcul Herăstrău în scopul activității sportive, subliniind că, potrivit decretului în baza căruia terenul a intrat în folosința BTT, la încetarea folosinței acesta trebuia să revină Administrației Bucureștiului în a cărui proprietate se află.

La ședința de marți, magistrații Curții de Apel București au admis cererea avocaților privind solicitarea către Guvern de a prezenta inventarul bunurilor pe care Compania de Turism și Tineret, ulterior BTT, le deținea în anii 1991 și 1992. Următorul termen în dosarul privind cele 7 hectare de teren din Parcul Herăstrău a fost stabilit de instanță pe 17 martie 2015.

În 1999 Biroul de Turism și Tranzacții SA (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului de 7 hectare din Parcul Herăstrău în condițiile în care spațiul verde este domeniul public al statului, fiind parte dintr-o zonă declarată monument istoric.

În 2002 reprezentanții clubului de yahting sportiv Sportul Studențesc au dat în judecată BTT și Ministerul Tineretului și Sportului. La sfârșitul lui 2008 Tribunalul București — Secția a IV-a civilă — a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor emis de Ministerul Tineretului, precum și nulitatea contractului de vânzare-cumpărare. BTT și SC Domino Impex SRL au făcut recurs.

Din 2009 Primăria Municipiului București a intrat în proces alături de clubul de yachting Sportul Studențesc, având calitatea de intervenient accesoriu, instanța admițând cererea municipalității de a-și apăra un teren care-i aparține încă de pe vremea lui Carol I.