BULETIN INFORMATIV IPJ IASI

organigrama politia locala 26 augustȚine-ți bunurile „ascunse“. Așa vor fi în siguranță. 

În aproximativ 65 % din cazuri, hoții care fură din genți și buzunare au în vizor telefoanele mobile. În 50% din furturile sesizate, bunurile (portofele, telefoane) au fost furate din buzunarele exterioare ale hainelor. Infractorii observă oportunitățile și își aleg victimele dintre persoanele neatente care ignoră, în mod voluntar sau nu,  minimele măsuri de precauție.

Un ultim caz de acest gen a fost sesizat poliției în după-amiaza zilei de 17.02.2015, când L. Cristian, de 31 ani, din jud. Vrancea a reclamat faptul că în jurul orei 13.00, în timp ce călătorea cu tramvaiul în municipiul Iași, persoane necunoscute i-au sustras din buzunar un telefon mobil în valoare de 2200 lei. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

 

Învață cum să nu devii o victimă. Fii vigilent

  • O geantă atârnată neglijent pe umăr, este o „invitaţie” pentru hoţi. Ţine pe cât posibil bagajul aşezat în faţa ta;
  • Evită ca în mijloace de transport în comun, spații aglomerate să ții portofelul, telefonul mobil în buzunarele exterioare ale hainelor;
  • Nu îţi lăsa niciodată geanta, bagajele sau alte bunuri nesupravegheate în locuri publice;
  • Bunurile electronice, cum sunt telefoanele, tabletele sunt tentante pentru hoţi. Fii atent la ce se întâmplă în jurul tău când le foloseşti;
  • Nu îţi etala bunurile de valoare pe care le ai cu tine. Fii discret. Bijutieriile scumpe, telefoanele mobile, tabletele sau camerele video/foto pot atrage o atenţie nedorită;
  • Când eşti la cumpărături şi foloseşti un cărucior, nu aşeza niciodată portofelul sau geanta deasupra cumpărăturilor;
  • În restaurante sau baruri nu lăsa niciodată geanta agăţată pe partea din spate a scaunului. Ţine-o pe genunchi sau jos, unde o poţi atinge cu piciorul.

 

Mandat penal executat 

În ziua de 17.02.2015  polițiștii Secţiei 9 Poliţie Rurală Hîrlău au depistat pe H. NECULAI, de 31 de ani, din com. Cucuteni  care poseda mandat de executare a pedepsei închisorii  emis de Judecătoria Hîrlău, prin care a fost condamnat la o pedeapsă privativă de libertate de 7 (şapte) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe. Instanţa a reţinut în sarcina acestuia că, la data de 20.07.2014, a aplicat mai multe lovituri unei persoane, pricinuindu-i o vătămare ce a necesitat pentru vindecare un număr de 16 – 18 zile de îngrijiri medicale. A fost introdus în Penitenciarul Iași. 

 

Acțiune pe linie de siguranță rutieră în Pașcani 

În ziua de 17 februarie 2015 Poliția Municipiului Pașcani și Poliţia Locală au acţionat pe raza de competenţă pentru prevenirea accidentelor rutiere, cât şi pentru depistarea şi luarea măsurilor legale faţă de participanţii la trafic care nu respectă regulile de circulaţie. Au fost controlate  94 de autovehicule, aplicate 99 de sancțiuni contravenționale în valoare de circa 11.200 lei (neacordare prioritate pietoni=6, traversare neregulamentară de către pietoni=30, viteză neregulamentară=19, alte abateri=44). Totodată au fost reținute 6 permise de conducere  (pentru neacordare prioritate la pietoni).

Exemple:

  • Vasile, de 32 ani, din com. Răuleşti, jud. Neamţ în timp ce conducea un autoturism pe str. Grădiniţei din Paşcani nu a acordat prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzii. A fost sancţionat cu amendă în valoare de 390 lei şi i s-a reţinut permisul de conducere.
  • Vasilică, de 35 de ani, din Paşcani, a traversat strada Ceferiştilor prin loc nepermis. A fost sancţionat cu amendă în valoare de 195 lei.

 

Acțiuni preventive în școlile din mediul rural 

În cursul zilei de 17.02.2015 polițiștii din comunele Miroslovești, Cristești, Moțca și Ciohorăni au desfăşurat activităţi educativ-preventive în unităţile şcolare din localitățile susmenționate având ca tematică următoarele:

  • reguli elementare de siguranță personală și educație rutieră;
  • prevenirea actelor de violență, comportamente adecvate în familie, școală, comunitate;
  • prevenirea delincvenței juvenile, consecințele încălcării legii.

La activități au participat peste 300 elevi și 23 cadre didactice .