Ucraina: Un prim convoi umanitar al ONU, așteptat joi la Donețk

Un convoi transportând ajutor umanitar din partea a trei agenții ale ONU este așteptat joi la Donețk, primul de acest gen care ajunge în acest bastion al rebelilor din estul Ucrainei, informează AFP.

Convoiul, format din șase vehicule, este o inițiativă comună a Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), au indicat responsabili ai acestor organizații internaționale prezente în estul Ucrainei.

‘Convoiul era ieri (miercuri) pe drum către Donețk, este primul de acest tip’, a confirmat Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare. El a precizat că acest convoi transportă 62 de tone de ajutor constând în medicamente, apă și produse de primă necesitate.

AFP amintește că Rusia a trimis, de la mijlocul lunii august anul trecut, peste 15 convoaie umanitare. Niciunul din aceste convoaie nu a fost însă inspectat de partea ucraineană sau de Crucea Roșie, după cum nota recent newsru.com. De fiecare dată, Ucraina a atras atenția că, prin trimiterea acestor ‘convoaie umanitare’, cu un conținut necunoscut și fără acordul și permisiunea autorităților de la Kiev, Rusia încalcă legislația ucraineană și internațională. Potrivit presei ucrainene, alături de produse alimentare și medicamente, Moscova ar fi trimis în Donbas și arme și muniții pentru rebelii proruși.