Angel Tîlvăr: Românii din Serbia să se bucure de aceleași drepturi pe care le au sârbii în România

Ministrul delegat pentru Relațiile cu Românii de Peste Hotare, Angel Tîlvăr, se află în perioada 19-21 februarie în vizită de lucru în Serbia, unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai autorităților centrale, ocazie cu care a arătat că România dorește ca românii din Serbia să se bucure de aceleași drepturi de care se bucură sârbii în România.

Potrivit unui comunicat de presă remis, vineri, AGERPRES, demnitarul român a avut întrevederi cu Ivan Bosnjak, secretar de stat în cadrul Ministerului Administrației Publice și Autoguvernărilor Locale, Zorana Luzanin, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, Științei și Dezvoltării Tehnologice și Suzana Paunovic, director al Oficiului pentru Drepturile Omului și Minorităților.

„Ministrul delegat a reiterat susținerea pe care România o acordă Serbiei în parcursul european al acesteia. A vorbit despre deschiderea României de a pune la dispoziție experiența acumulată de-a lungul etapei de pre-aderare, în special în ceea ce privește îndeplinirea criteriului politic de aderare în domeniul recunoașterii și respectării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale. De asemenea, a reliefat necesitatea consolidării relațiilor bilaterale și a subliniat importanța reluării lucrărilor Comisiei mixte Interguvernamentale pentru protecția minorităților. Ministrul delegat a precizat că România dorește ca românii din Serbia să se bucure de aceleași drepturi de care se bucură sârbii în România”, arată MAE.

Potrivit sursei citate, un subiect central al discuției a fost legat de situația învățământului în limba română pe teritoriul Serbiei, convenindu-se o colaborare „mai strânsă” pentru operaționalizarea cursului opțional de limba română cu elemente de cultură națională în Serbia de Răsărit.

„Au fost, de asemenea, abordate subiecte privind celelalte teme cheie care fac obiectul recomandărilor Comisiei Mixte, în cadrul Protocolului semnat de părți: mass-media și religie, în special situația Bisericii Ortodoxe române în Serbia de Răsărit. Partea sârbă a luat act de aspectele de natură tehnică prezentate și a agreat continuarea, în spirit constructiv, a dialogului. Ministrul delegat Angel Tîlvăr a subliniat importanța aplicării principiului reciprocității și a agreat, împreună cu interlocutorii, importanța continuării dialogului bilateral”, susține MAE.

Programul vizitei ministrului delegat Angel Tîlvăr în Republica Serbia continuă cu întâlniri ale oficialului român cu reprezentanți ai comunității românești și ai mediului asociativ și religios din Valea Timocului și Voivodina.