Călin Popescu Tăriceanu a avut o întrevedere cu președintele Bulgariei, Rosen Plevneliev

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a avut vineri o întrevedere cu președintele Republicii Bulgaria, Rosen Plevneliev, discuțiile vizând obiectivele comune asumate de România și Bulgaria, în calitate de parteneri strategici.

Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, în timpul întrevederii a fost evidențiat interesul reciproc pentru intensificarea dialogului politic la diferite niveluri, inclusiv în plan parlamentar, în vederea dinamizării cooperării economice și sectoriale precum și a colaborării în plan regional și european.

„Cei doi oficiali au subliniat oportunitatea pe care o oferă statutul de parteneri în cadrul Uniunii Europene, pentru dezvoltarea de proiecte comune care să valorifice instrumentele și mecanismele europene de finanțare, precum cele prevăzute prin Planul Juncker”, precizează sursa menționată.

Potrivit lui Călin Popescu Tăriceanu, obiectivele și proiectele prioritare de interes comun vizează dezvoltarea Centralei Hidroelectrice pe Dunăre, realizarea unor studii de fezabilitate pentru construirea de noi poduri peste Dunăre, precum și îmbunătățirea navigabilității pe Dunăre, „fapt ce va servi nu doar interesului României și Bulgariei, ci și regiunii, în ansamblul său”.

La rândul său, președintele Bulgariei a subliniat faptul că România și Bulgaria trebuie să constituie „exemple de cooperare în regiune”, evidențiind în context cooperarea „din ce în ce mai strânsă la nivel local, în regiunile de graniță”.

În ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen, Rosen Plevneliev a subliniat necesitatea unor eforturi comune pentru soluționarea acestui dosar, ceea ce l-a determinat pe Călin Popescu Tăriceanu să reitereze faptul că „nu există în mod clar nicio legătură între criteriile de aderare la Spațiul Schengen și evaluările din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare”.

În cadrul discuțiilor, cei doi înalți oficiali au evocat bunele relații dintre Parlamentul României și Adunarea Națională a Bulgariei, nivelul ridicat al relațiilor comerciale dintre cele două țări, precum și „colaborarea din ce în ce mai strânsă la nivelul comunităților locale din România și Bulgaria și impactul ei pozitiv, în plan economic și social”.

Nu în ultimul rând, președintele Senatului a adus în discuție importanța pe care România o acordă comunității românești din Bulgaria și necesitatea păstrării identității culturale a membrilor acesteia, „cu precădere prin asigurarea accesului la învățământ în limba română”.

Potrivit comunicatului de presă, la întrevedere au mai participat președintele Comisiei speciale comune a Parlamentului României pentru aderarea României la Schengen, senatorul Titus Corlățean; senatorul Timotei Stuparu, vicepreședinte al Comisiei pentru apărare a Senatului; senatorul Mihai Cristian Dănuț, vicelider al Grupului parlamentar Liberal Conservator, precum și deputatul Niculae Mircovici, reprezentant al minorității bulgare în Parlamentul României.